Egyre több pesszimista tőzsdei szakértő hívja fel a figyelmet a dermesztő párhuzamra a mostani, március eleje óta tartó tőzsdei áremelkedés, és az 1929-es összeomlást követő medvepiaci rally között. Akkor minden idők egyik leghevesebb emelkedését produkálták a részvényárfolyamok az Egyesült Államokban, 107 kereskedési nap alatt a 198 pontos mélypontról 294 pontig kapaszkodott a Dow Jones Ipari Átlag, záróárakkal számolva. Ez 48 százalékos emelkedésnek felel meg a vezető indexben.

Az idei március eleji 6547 pontos záróár-mélyponttal számolva a vezető indexben 48 százalékos emelkedés 9689 pontot ad, azaz a jelenlegi értékénél mintegy 300 ponttal magasabbat. A mostani mélypont óta az Egyesült Államokban 104 kereskedési nap telt el, tehát a pesszimista párhuzammal élőknek még mindig maradt pár napjuk, mielőtt hamut szórnak fejükre.

Addig azonban nyugodtan hivatkozhatnak az 1930 tavaszán már bekövetkezett forgatókönyvre, miszerint az áprilisi csúcs után csökkenés következett, a következő lefelé tartó szakaszban mintegy 30 százalékkal zuhant a vezető index értéke, a kisebb emelkedésekkel megszakított lejtment egészen 1932-ig tartott, amikor is az index korábbi csúcsának 15 százalékán érte el mélypontját.



A pesszimista jóslatok ellenére az amerikai piac egyelőre nem adja jelét annak, hogy véget akarna vetni az elmúlt három hétben kiújult emelkedési hullámnak, amely a kritikus 875 pontos szintról 1000 pontig repítette az S&P 500-as indexet, úgy, hogy érdemi korrekció nem történt a hegymenet során.

Ráadásul a sokak által követett mutatók, amelyek az amerikai piac belső erejét hivatottak ézékeltetni egyelőre szintén azt jelzik, hogy a hossz kitarthat. Az emelkedő részvények száma napról-napra meghaladja a csökkenőkét, és egyre több papír érkezik újabb éves csúcsra, ami szintén azt mutatja, egyelőre a bika az úr az amerikai parketten.

Az egyetlen intő jel az elmúlt héten annyi volt az Egyesült Államokban, hogy több piaci hangulat-mutató is jelezte: az amerikai profi és amatőr befektetők között lassan vészes túlsúlyba kerülnek az optimisták. Bár ez az tény általában a lokális csúcspontok közeledtét szokta jelezni, az indikátor aktívvá válása önmagában még nem jelenti a piac azonnali lefordulását.

Sőt, ha a mágikus 107 napot is túléli a bika, akkor könnyen lehet, hogy a pesszimisták és óvatoskodók újabb tábora győződik meg arról, hogy érdemes lehet vásárolni.

A korabeli sajtóhírekről itt olvashat

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!