Egyre több pesszimista tőzsdei szakértő hívja fel a figyelmet a dermesztő párhuzamra a mostani, március eleje óta tartó tőzsdei áremelkedés, és az 1929-es összeomlást követő medvepiaci rally között. Akkor minden idők egyik leghevesebb emelkedését produkálták a részvényárfolyamok az Egyesült Államokban, 107 kereskedési nap alatt a 198 pontos mélypontról 294 pontig kapaszkodott a Dow Jones Ipari Átlag, záróárakkal számolva. Ez 48 százalékos emelkedésnek felel meg a vezető indexben.

Az idei március eleji 6547 pontos záróár-mélyponttal számolva a vezető indexben 48 százalékos emelkedés 9689 pontot ad, azaz a jelenlegi értékénél mintegy 300 ponttal magasabbat. A mostani mélypont óta az Egyesült Államokban 104 kereskedési nap telt el, tehát a pesszimista párhuzammal élőknek még mindig maradt pár napjuk, mielőtt hamut szórnak fejükre.

Addig azonban nyugodtan hivatkozhatnak az 1930 tavaszán már bekövetkezett forgatókönyvre, miszerint az áprilisi csúcs után csökkenés következett, a következő lefelé tartó szakaszban mintegy 30 százalékkal zuhant a vezető index értéke, a kisebb emelkedésekkel megszakított lejtment egészen 1932-ig tartott, amikor is az index korábbi csúcsának 15 százalékán érte el mélypontját.A pesszimista jóslatok ellenére az amerikai piac egyelőre nem adja jelét annak, hogy véget akarna vetni az elmúlt három hétben kiújult emelkedési hullámnak, amely a kritikus 875 pontos szintról 1000 pontig repítette az S&P 500-as indexet, úgy, hogy érdemi korrekció nem történt a hegymenet során.

Ráadásul a sokak által követett mutatók, amelyek az amerikai piac belső erejét hivatottak ézékeltetni egyelőre szintén azt jelzik, hogy a hossz kitarthat. Az emelkedő részvények száma napról-napra meghaladja a csökkenőkét, és egyre több papír érkezik újabb éves csúcsra, ami szintén azt mutatja, egyelőre a bika az úr az amerikai parketten.

Az egyetlen intő jel az elmúlt héten annyi volt az Egyesült Államokban, hogy több piaci hangulat-mutató is jelezte: az amerikai profi és amatőr befektetők között lassan vészes túlsúlyba kerülnek az optimisták. Bár ez az tény általában a lokális csúcspontok közeledtét szokta jelezni, az indikátor aktívvá válása önmagában még nem jelenti a piac azonnali lefordulását.

Sőt, ha a mágikus 107 napot is túléli a bika, akkor könnyen lehet, hogy a pesszimisták és óvatoskodók újabb tábora győződik meg arról, hogy érdemes lehet vásárolni.

A korabeli sajtóhírekről itt olvashat
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!