Magyarország sikeresen bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon, a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban - írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon.

Az kibocsátott kötvények értéke 3 milliárd dollár és 750 millió euró volt. A pénzügyér beszámolója szerint a magyar papírok iránti kétszeres volt a kereslet.

A most bevont forrásokat az ország stabilitásának megőrzésére, előtörlesztésre és pénzügyi tartalékok növelésére használjuk - tette hozzá Varga Mihály. Szavai szerint a mostani kibocsátás nem érinti a 4,9 százalékos idei GDP-arányos költségvetési hiány elérését, valamint tartják az államadósság csökkentését is.

Ezek a kibocsátás paraméterei

Az 1,75 milliárd dollár összegű, 7 éves futamidejű 5,25 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,46 százalék lett, a felár 240 bázispont a 7 éves amerikai államkötvény hozama felett - adta hírül az ÁKK Zt.

Az 1,25 milliárd dollár összegű, 12 éves futamidejű évi 5,5 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama pedig 5,829 százalék, a felár 280 bázispont a 2032-ben lejáró amerikai amerikai államkötvény hozama felett.

A 750 millió euró összegű, 9 éves futamidejű 4,25 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 4,503 százalék lett, a felár 250 bázispont lett a 9 éves euró midswap hozam felett.

A változékony piaci környezet ellenére a kötvények iránt közel kétszeres volt a befektetői érdeklődés. Mind a dollárkötvényeket, mind az eurókötvényt az eredeti árindikációnál 0,15 százalékponttal szűkebben sikerült árazni. A befolyó összeget az adósságkezelő általános finanszírozási célokra és részben a jelenleg zajló, 2022. június 7-én meghirdetett, 2023-ban és 2024-ben lejáró dollárkötvényekre vonatkozó visszavásárlási tender elszámolására használja majd - írta az ÁKK.

 

Várható volt

A bejelentés várható volt, miután szerdán kiderült, hogy piaci információk szerint hétéves dollár- és kilencéves eurókötvény kibocsátásának lebonyolításába kezdett Magyarország.

A papírok kibocsátásának megszervezésével a magyar állam a BNP Paribas-t, a Deutsche Bankot, a Goldman Sachs Europe SE-t, az ING-t és a JPMorgant bízta meg.

Ráadásul kedd reggel arról jött hír, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. módosította a 2022-as finanszírozási tervét.

A változtatás nyomán lehetővé vált további benchmark méretű nemzetközi devizakötvény kibocsátása. A kormány 2022-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 4,9 százaléka - szerepelt a bejelentésben. Eszerint az ÁKK Zrt. maximum 2,5 milliárd euróval, 5,1 milliárd euróra emelte a bruttó devizakötvény-kibocsátási keretét. Mivel ebből idén lejön a 2022. februári szamurájkötvény, az év további részére legfeljebb 4,5 milliárd euró (vagy azzal ekvivalens értékű) devizakötvényt bocsátásra marad lehetőség. (Ebbe a keretbe beleszámít a zöld pandakötvény kibocsátása, valamint a befektetői igény esetén felmerülő zártkörű kibocsátások értéke.)

Ha tehát a mai kibocsátások összértéke elérte a 4,5 milliárd eurót, akkor ezzel már zsebben van az idei egész éves finanszírozás. A friss kölcsönre pedig komoly szüksége lehet a magyar államnak, mivel a 2022 egészére betervezett uniós források egy része valószínűleg nem érkezik be a költségvetésbe. A jelenleg érvényes költségvetés azzal számol, hogy 2022 folyamán összesen 2362 milliárd forint uniós támogatás érkezik.

A friss kibocsátási bejelentés nyomán az év további részében az ÁKK még mintegy 1 milliárd euró értékben bocsáthat ki devizakötvényt.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!