Az eurót hétfő délután öt órakor 1,0829 dolláron jegyezték, 6 pippel alacsonyabban a nyitó árfolyamnál, de napi mélypontján, 1,0817 dolláron is járt az árfolyam, ami 2017 közepe óta a leggyengébb szint.

Hétfőn nem voltak piacmozgató hatású adatok, a kereskedők már a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet februárra vonatkozó euróövezeti és németországi befektetői hangulatindexét, valamint az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok februári szolgáltatóipari, feldolgozóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexeit várják. Az előbbi adatokat kedden, az utóbbiakat pedig pénteken teszik közzé. A múlt héten közölt adatok különösen rávilágítottak arra, hogy megbicsaklott a fellendülés a legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban.

Az ING holland bank elemzői szerint a következő napokban inkább folytatódik a gyengülő trend, nem valószínű, hogy felpattan az euró árfolyama. A koronavírusnak az euróövezeti gazdaságra gyakorolt negatív hatása miatti aggodalmak nem szűnnek, és az e heti gazdasági adatok valószínűleg összhangban állnak majd az előző, nem túl biztató összképet festő jelentésekkel - mutattak rá.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 99,145 ponton állt hétfő délután, de 99,180 ponton, napi maximumán négyhavi csúcson is járt.

Az ausztrál dollár, amelynek árfolyamát gyakran tekintik a kockázatvállalási hajlandóságot és a kínai eszközök kockázatát tükröző jelzésnek, 0,6717 amerikai dolláron forgott, stagnált. Az ausztrál fizetőeszközt részben a pekingi gazdaságélénkítő intézkedések iránti várakozások támogatták.

A Kínán kívüli (offshore) piacon 0,1 százalékkal erősödött a kínai jüan, a dollárt 6,9838 jüanon jegyezték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!