Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptemberben 69,3 százalékkal volt magasabb a sertéshús átlagos ára Kínában az egy évvel korábbihoz képest. A brutális drágulás a sertéshúsból az afrikai sertéspestis miatt az országban kialakult hiány okozta - írja a CNBC.com. Már augusztusban is érezni lehetett a drágulást, a nyár utolsó hónapjában 46,7 százalékkal került többe a sertéshús a 2018 augusztusban mért árszintnél a Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ennek eredményeként az átlagos élelmiszerárak augusztusban 10, szeptemberben 11,2 százalékos emelkedést mutattak éves szinten.

A drágulás nem hagyat érintetlenül a kínai fogyasztói árindexet sem, szeptemberben a fogyasztói infláció 3 százalékra ugrott, ez a legmagasabb érték az elmúlt hat évben - írja a Reuters. Eközben a termelői árindex 1,2 százalékos csökkenést mutatott. Mindkét adat nagyjából összhangban volt az elemezők várakozásaival.

Kína jelenleg a világ legnagyobb sertéshús termelője és fogyasztója is egyben. A sertéshús az egyik legfontosabb alapanyaga a kínai konyhának, s a hús árának tavaly elkezdődött emelkedése komoly negatív hatással van a kínai háztartások elkölthető jövedelmére. A kínai hatóságok a sertéshús kínálat megfelelő szintre történő visszaállítását fontos politikai célkitűzésnek nevezték a Financial Times információi szerint. A holland Rabobank elemzése szerint a kínai sertésállomány feleződhet a kór hatására az év végéig a tavalyi szintről.

A drágulást egyébként már korábban előre jelezték a szakemberek, s ennek hatásai komolyan átgyűrűzhetnek a magyar élelmiszeriparra is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!