A múlt héten Budapesten járt a Credit Suisse (CS) elemzőcsapata. A szakemberek többek között a Pénzügyminisztériumban és a Magyar Nemzeti Bankban is megbeszéléseket folytattak – írja hírlevelében a Cashline. Az összbenyomásuk rendkívül rosszra sikeredhetett, ugyanis a bizonytalan makrogazdasági helyzetre hivatkozva 40 százalékos alulsúlyozási ajánlást fogalmaztak meg a teljes magyar részvénypiacra vonatkozóan. Döntésüket azzal indokolták, hogy idén a feltörekvő piacok közül Magyarországon lesz a leglassúbb a GDP-növekedés, miközben a költségvetési hiány itt lesz a legmagasabb. A svájci cég a növekvő munkanélküliség és a magas folyó fizetési hiány miatt is aggódik – ismerteti a beszámolót a Cashline. A Credit Suisse miatt a borús makrogazdasági hangulat az egyedi részvényeknél esetleg kibontakozó sztorikat is beárnyékolhatja, ezért a BÉT papírjai alulteljesíthetik régiós társaikat. A magyar részvények árazását sem találja túl vonzónak a Credit Suisse: számításai szerint a magyar részvények már a jövő évi várható nyereség 25,5-szeresén forognak, ennél csak a cseh részvények drágábbak (az ő előremutató P/E rátájuk 34,5). Ráadásul a svájci szakemberek várakozása szerint a tőzsdei cégek összesített nyeresége még csökkenni is fog a jövőben, amivel a leggyengébb teljesítményt nyújtjuk a feltörekvő országok között. A Credit Suisse a fejlődő piacokon a profitabilitás szűkülésére számít a következő években, ami a hazai piacon is érződni fog. A kérdés azonban az, hogy a hazai relatíve magas sajáttőke-arányos nyereség (ROE) milyen mértékben csökken majd. A CS elemzői azzal számolnak, hogy a blue chipeket tekintve idén egyedül a Magyar Telekom ROE-mutatója maradhat szinten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!