A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 70 ezer hordóval 86,6 millió hordóra növelte a 2010-re vonatkozó átlagos napi olajkeresleti előrejelzését - írja a Bloomberg. Ez 1,6 millió hordós (1,8 százalékos) emelkedést jelentene a 2009-es szinthez képest.

Az IEA a fejlődő országok vártnál jobb gazdasági adataival indokolta a lépést, ami ellensúlyozza az OECD-országok gyenge teljesítményét.

Az idén várható növekedéssel szemben 2008 és 2009 között 1,2 millió hordóval (1,4 százalékkal) 85 millió hordóra csökkent a napi olajkereslet. Öt egymást követő csökkenő negyedév után 2009 utolsó negyedévében nőtt először éves összevetésben az olaj iránti kereslet.

Eközben az OPEC március 17-én esedékes bécsi ülésen dönt termelési kvótái felől. A Bloomberg által megkérdezett 42 elemző szerint az olajexportáló országok várhatóan a 2008 végén megállapított napi 24,845 millió hordós szinten hagyják termelési kvótájukat. Ezt látszik alátámasztani Shokri Ghanem, a líbiai állami olajvállalat elnökének a nyilatkozata is, aki szerint "nem várható új döntés". Ali Al-Naimi szaúdi olajminiszter szerint a 70-80 dollár közötti olajár "szinte tökéletes".

Az Erste keddi elemzése szerint idén átlagosan 1,2 millió hordóval (1,4 százalékkal) nőhet az olaj iránti napi kereslet, ugyanakkor az év végére akár 60 dollár alá is csökkenhet a hordónkénti olajár. Az OPEC szerdai előrejelzése szerint napi 900 ezer hordóval nőhet az olajfogyasztás idén.

Az IEA-bejelentést követően, közép-európai idő szerint délelőtt fél 12-kor 82,81 dollárra emelkedett az amerikai nyersolaj ára a New York-i árutőzsdén. Ez 70 centes (0,85 százalékos) növekedést jelentett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!