Drágulhat-e svájci frank? - megszólalt a svájci jegybankelnök

A svájci jegybank elnöke, Thomas Jordan arra számít, hogy még nagyon sokára oldják fel az euró frankárfolyamára bevezetett alsó küszöböt - idézte a jegybanki szakembert a svájci Handelszeitung napilap szerdán.
MTI, 2013. február 27. szerda, 15:42
Fotó: Napi.hu

A svájci jegybank 2011 szeptemberében döntött arról, hogy megakadályozza az euróövezeti válság idején menedékvalutaként működő frank további erősödését. Ennek érdekében a szervezet alsó intervenciós árfolyamküszöböt vezetett be 1,20 frankos euróárfolyamon. A lépés hatékonynak bizonyult, az árfolyam ugyanis azóta a viszonylag szűk, 1,20-1,25 frankos sávban mozog.

Thomas Jordan a lap - csütörtökön megjelenő interjújához írt - előzetese szerint úgy fogalmazott: a pénzpiaci helyzet továbbra is törékeny, így az árfolyamküszöb addig marad érvényben, ameddig szükséges. A jegybank csak akkor vizsgálja felül az intézkedést, ha a jegybank árfolyam-politikája túl expanzívnak bizonyul, "de ez ma még nem jöhet szóba" - tette hozzá.

Az SNB elnöke az interjúban abbéli vélekedésének adott hangot, hogy az olasz parlamenti választások keltette aggodalmak ellenére nem várható az euróövezeti válság markáns kiújulása. Azonban a kedvezőtlen fejlemények vagy a pénzpiaci egyensúlytalanságok, amelyeket nem lehet teljesen kizárni, nemcsak Olaszországnak ártanának, hanem egész Európát, a pénzpiacokat és a világgazdaság egészét is negatívan érintenék - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.02.28 08:30

@troll: ..meleg van, nagyon meleg...
és az aggóása biztosan eljut az EU illetékesei a svájci bankemberek fülébe....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.02.27 22:41

szerencsére egy jegybank lefelé korlátlanul tudja gyengíteni a saját maga által kreált pénzt , az nem nagy baj,ha emiatt a devizatartalék gigantikus méreteket ölt.

gond csak akkor lehet, ha a felhalmozott idegen deviza valami miatt elértéktelenedne, pl. felbomlana az eurózóna ,vagy elkezdene a devizapiacra szivárogni a föld országai által összegyüjtött irdatlan mennyiségű usd készlet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html