A felmérésben részt vevő, összesen 814 milliárd dollárnyi vagyon kezeléséért felelős 284 szakember mindössze 10 százaléka vélte úgy májusban, hogy a következő 12 hónapban erősödni fog a világgazdaság egésze. Ez jelentős csökkenés az áprilisi 27, és még drasztikusabb a februári 59 százalékhoz képest.

A bizalom romlása leginkább Európával kapcsolatban megfigyelhető, a várakozások itt negatívba fordultak, a válaszadók immár 8 százaléka gondolja azt, hogy a kontinens gazdasága kifejezetten gyengülni fog a következő egy évben, ez éles ellentétben áll a két hónappal ezelőtti eredménnyel, amikor még nettó 32 százalék várt erősödést. A negatív fordulatért egyértelműen az adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak erősödése okolható, immár 36 százalék gondolja ezt a világgazdaságot fenyegető legsúlyosabb veszélynek, egy hónapja még csak 21 százalék volt ezen a véleményen.

Megdermedhet a Fed

A növekedési kilátások romlásával és az inflációs várakozások enyhülésével egyre kevésbé tartanak a piaci szereplők egy idei kamatemelésétől az Egyesült Államokban. Áprilisban még a megkérdezettek 69 százaléka gondolta azt, hogy a Fed idén kamatot emelhet, most már 73 százalék tartja valószínűbbnek szigorítás 2012-es kezdetét.

A növekvő kockázatok és az egyre borúsabb magukkal hozták az alapkezelők kockázati étvágyának - egyelőre csak enyhe - csökkenését. Az árupiaci termékek és a részvények iránti kitettség csökkent egy keveset, s nőtt a készpénz és a kötvények aránya portfóliókban. Jobban tetten érhető a jelenség a szektorok közötti rotációban, a defenzív szektorok  részesedése nőtt a portfóliókon belül, ilyenek a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek és a gyógyszeripari cégek részvényei. Ugyanakkor a ciklusérzékeny szektorokból, mint az energetika és a nem tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek részaránya csökkent.

Irány a feltörekvők

Kína irányában is nőtt a bizalmatlanság, a régióban érdekelt alapkezelők immár 28 százaléka gondolja úgy, hogy a kínai gazdaság gyengülhet az előttünk álló évben, áprilisban még csak 15 százalék volt ez az arány. A brazil növekedési kilátások is romlottak, mindezek ellenére a feltörekvő piacokra allokált eszközök aránya növekedést mutat. Immár a válaszadók 29 százaléka súlyozta felül a feltörekvő piacokat portfólióiban, ez drasztikus ugrás a két hónappal ezelőtti nulla körüli értékhez képest. A pozitív fordultat a feltörekvő piaci cégek nyereségkilátásainak köszönhető (a válaszadók 42 százaléka gondolja így a két hónappal korábbi 5 százalék után), 19 százalék szerint ezen társaságoknak van a legnagyobb esélyük nyereségnövekedést felmutatni, ezzel a "régió" a második helyre zárkózott fel az Egyesült Államok mögött.

Újraéledő japán remények

Két hónappal a földrengést és cunamit követően a befektetők immár kevésbé látják negatívan a japán gazdaság állapotát, mint tették azt közvetlenül a tragédia után. Míg akkor a szereplők jelentősen megosztottak voltak a szigetország gazdaságának növekedési kilátásait illetően, ez mára megváltozott, s immár 59 százalékuk véli, hogy a következő év a növekedésről fog szólni. Sőt, 38 százalék a japán cégek nyereségességének növekedését tartja valószínűnek, áprilisban még nettó 33 százalék pont az ellenkezőjében hitt. A jent eközben változatlanul túlértékeltnek tartják, a válaszadók 64 százaléka van ezen a véleményen

Friss dollárszerelem

Nagyot változott a világ azonban a többi deviza vonatkozásában. Az eurózónával kapcsolatos aggodalmak aláásták az euróba vetett hitet is, immár nettó 60 százalék véli úgy, a közös deviza túlértékelt. Egy hónapja 40, februárban 25 százalék volt ez az arány. Ez a legmagasabb érték 2009 decembere óta, igaz, akkor járt utoljára ezt megelőzően 1,5 közelében a keresztárfolyam. 48 százalékra nőtt a dollárt alulértékeltnek tartó befektető aránya az áprilisi 36 százalékról. Az amerikai cégek profitnövekedési kilátásaival ez együttesen eredményezte azt, hogy a szereplők az amerikai részvénypiacokat súlyozzák leginkább felül portfólióikban - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch Global Research vezető stratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!