A Napi Gazdaság cikke

A szeptemberi 243 forintról év végére 265 forintra erősödött az euró, alapvetően ez a 22 forintos plusz határozza meg a Richter napokban várható gyorsjelentését. Az elemzői várakozások szerint a gyógyszergyártó 63,5 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el 2008 utolsó negyedévében, ami 13 százalékos növekedést jelentene az egy évvel korábbihoz képest. Az árbevételben az amerikai értékesítés jelentette a húzóerőt, míg a FÁK-országokba irányuló kivitel, több elemző várakozása szerint, euróban mérve csökkent. A FÁK-on belül Ukrajna és Kazahsztán gyengélkedett, Oroszországban viszont csak kisebb romlás jelentkezhetett, de van olyan elemző, aki pont fordítva látja, s Oroszországban jelentősebb visszaesésre, a másik két országban pedig a növekedés folytatódására számít. A kelet-európai eladások alakulásának megítélése vegyes az elemzők körében, a régiós árbevételre kedvezően hathatott ugyanakkor a romániai érdekeltségek bevonása a konszolidációba. A belföldi forgalom kismértékben csökkenhetett az elemzők szerint.

A forint gyengülése a Richter üzemi eredményére is jótékonyan hatott, ezt a hatást tompíthatta ugyanakkor az alacsonyabb fedezetű amerikai értékesítés súlyának növekedése. A konszolidált üzemi eredmény az általunk megkérdezett elemzők várakozásainak átlaga szerint 9,23 milliárd forint volt, ami 14 százalékkal lenne magasabb az egy évvel korábbinál.

A társaság eredményét az előző negyedévhez hasonlóan most is a pénzügyi eredmény dobja meg, akad olyan szakértő, aki nem konszolidáltan 12 milliárdos negyedéves pénzügyi nyereségre számít. Ez a konszolidáció során - egyes leányvállalatok vesztesége, illetve a nekik nyújtott hitelek átértékelése miatt - ugyan csökken, de még így is 6-10 milliárdos pénzügyi eredményre lehet számítani. Ennek nagy része nem realizált tétel, mint a kintlevőségek és a devizabetétek átértékelése, de több mint kétmilliárd forint folyhatott be kamatokból is. A Richter adózott eredménye mindezek eredményeként 16,46 milliárd forint lehetett, ez 140 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Mivel a várakozások meglehetősen erősek, nem várható jelentős pozitív reakció a jelentés közzététele után, hacsak nem ennél is sokkal jobb számokkal rukkol elő a társaság. Az viszont elgondolkodtató, hogy a nagymértékű javulást a 22 forintos forintgyengülés segítette elő, márpedig idén eddig pontosan ennyivel áll gyengébb helyzetben a forint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!