A Citigroup, a Bank of America és a Wells Fargo is szerepel azon bankok listáján, amelyek jelenleg ugyan erős befektetői kategóriában vannak a hitelminősítőnél, s minősítésük hamarosan romolhat. A Moody's közleménye szerint az eddigi  erős minősítések azon alapultak, hogy az amerikai szövetségi kormányzat eddig helytállt a bankokért, ha olyan helyzet adódott, amely a bankok fizetőképességét sodorta veszélybe. Azonban ez a helyzet megváltozott, a Moody's szerint a "túl nagy hogy elbukjon" elv többé már nem működik az Egyesült Államokban,

Sean Jones, a Moody's egyik alelnökének vélekedése szerint az Egyesült Államokban tavaly elfogadott, a pénzügyi szektort szabályozó Dodd-Frank törvény szerint immár egyszerűbbé vált egy bajba került pénzintézet feldarabolása, mint megmentése. Így a jövőben ha probléma lépne fel, vélhetően az adott bank feldarabolása mellett döntene a kormányzat.

A Moody's szerint a bankok besorolása -a BofA-é Aa3, a Citigroupé A1, a Wells Fargoé Aa2 - 1-3 osztállyal lenne kedvezőtlenebb, ha nem állna mögöttük a kormányzati segítség lehetősége. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jelenlegi felülvizsgálat automatikusan ennyivel csökkentené az említett intézmények besorolását, a Citigroup és a BofA javuló pénzügyi ereje miatt elképzelhető, hogy egyáltalán nem veszít osztályzatából - írja az AP.

A felülvizsgálat akár három hónapot is igénybe vehet. Az említett nagybankokon kívül állami támogatást kapott a Bank of New York, A JPMorgan, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a State Street is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!