Durván fellépnek a drága benzin ellen

Az Egyesült Államokban egy olyan munkacsoportot hoznak létre, amely azt vizsgálja, a magas olaj- és gázárakat nem piaci manipulációk eredményezik-e - írja a Financial Times.
NAPI, 2011. április 22. péntek, 11:25
Fotó: Napi.hu

Az Egyesült Államok kormánya egy új munkacsoportot hoz létre, amelynek feladata vizsgálni, hogy az emelkedő árfolyamokat az olaj- és gázpiacon nem tisztességtelen manipuláció okozta-e. Az amerikai főügyész elmondása szerint a lépés célja az, hogy az amerikai fogyasztók biztosak lehessenek abban, hogy nem tisztességtelen piaci magatartások miatt kényszerülnek többet fizetni az üzemanyagokért.

A közvéleményt eközben látványos lépésekkel is igyekeznek meggyőzni az amerikai hatóságok, hogy fellépnek a nyersanyagpiacokon a manipuláció ellen, a Szövetségi Energiaszabályozási Bizottság nemrég 30 millió dollárra büntetett egy földgázbrókert, mivel 2006-ban megszegte a tisztességtelen árfolyam-befolyásolás tilalmáról szóló szabályokat.

Az új kormányzati munkacsoport csalás és manipuláció nyomait fogja keresni a nagy- és kiskereskedelmi piacon, valamint a határidős árupiacokon. Arról azonban egyelőre nem adtak tájékoztatást, hogy pontosan milyen jellegű tevékenységekre fókuszálnak majd.

A lépéssel arra próbál választ kapni az amerikai kormányzat, hogy az elmúlt évben tapasztalt hatalmas áringadozást az energiahordozók piacán valóban a piaci folyamatok és a valós keresleti és kínálati tényezők változása okozta-e, vagy pedig más játszott-e benne szerepet. A piaci manipulációkkal kapcsolatos vélekedés utoljára 2008-ban volt népszerű az Egyesült Államokban, amikor az olajár hatalmasat emelkedett, átlépve a hordónkénti 110 dolláros szintet.

Az amerikai benzinár jelenleg gallononként 4 dollár felett van - ez több, mint egy dollárral haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. Az amerikai fogyasztókra emiatt nehezedő nyomás nyilván a politikai döntéshozókat is arra készteti, hogy lépjenek valamit az ügyben - jegyzi meg a brit pénzügyi lap.

Az új munkacsoportba az amerikai mezőgazdasági, igazságügyi és pénzügyminisztérium, a Fed és a határidős árupiaci kereskedési bizottság fog tagokat delegálni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.04.23 12:43

@francois: Azért az opec a tettes (de nem bűnös), mert nem emeli a kvótákat, nem fokozza a kitermelést hanem hagyja, hogy a spekulánsok jól felrángassák az olajat, hiszen nem mindegy, hogy 80 van 120 dollárt kapnak azért hordónként mert kinyitnak egy olajcsapot...ha majd felmegy 150 dollárra akkor egy kicsit nagyobbat nyitnak majd rajta, addig meg nézik ahogy ömlik a temérdek pénz...
ami érdekes, az az hogy sok az olaj és nem pedig kevés és túl olcsó is meg kényelmes is, ezért aztán az emberiség nem töri magát új dolgokon viszont ez óriási és ráadásul öngerjesztő klimakatasztrófát okoz vagyis jóval nagyobb árat fizetünk majd mindezért mint most az arabusoknak... ( a szélsőségesebb időjárás miatt is pl, már most a folyamat kezdetén is dupla árakon van a búza, kukorica,cukor stb..)
mindezt azért mert kényelmesebb a pénzt kinyomtatni és odaadni annak aki kinyit egy szelepet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2011.04.23 12:21

@megalodon: Miért lenne az OPEC a tettes? A kőolaj készletek belátható időn belül kimerülnek, inkább azon kellene gondolkodni, mi lesz utána. És nem csak a közlekedésben, az energia szolgáltatásban, hanem minden olyan területen, ahol a kőolajat nagy mennyiségben használják alapanyagként, például a vegyiparban, az útépítéseknél.
Az OPEC országoknak megvannak a saját érdekeik. A piac meg úgy működik, hogy általában az kapja meg az árut, aki többet fizet érte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.23 11:42

@cogito:
Persze mert az Usa.-ban az Szja.-t a Tax office mindenkitől beszedi, aki meg nem jól valotta be azt sittre vágják és életet végéig szivatják, nálunk meg nemzeti sport az adóelkerülés így aztán iszonyat magas a fogyasztási cikkek adótartama nálunk, ott viszont nem adóztatják, hadd pörögjön a gazdaság...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cogito, 2011.04.22 16:43

Nocsak... 1 US dollar = 180 forint, 1 US gallon = 3,78 l. 4*180/3,78 = 190. Vagyis a méregráda benzin literenként 190 forintba kerül szegény amcsiknak. Még jó, hogy mi röhögve fizetjük ennek a dupláját!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.22 15:19

@loand:
Hát az tény, hogyha van valakinek 1 millió forintja és 5 perc alatt szeretne 100.000 Ft.-ot keresni, akkor legjobb, ha daytradeli a határidős gáz kontraktust a Globexen vagyis a spekuláns társadalom nem kis része vörös, kiguvadt szemmel nézegeti a gyertyákat... néha 1 perces gyertyán bemozdul 2%.-ot és 1-2 millió dollárral totál be lehet borítani a piacot ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html