Égbe szöktek az olajárak - az OPEC tartja magát

Az amerikai nyersolaj ára 51 centtel megközelítette a rekordot azt követően, hogy Mexikóban szabotőrök földgázvezetékeket robbantottak, és az OPEC miniszterek az olajtermelés szintjének tartását rebesgetik.
NAPI Online, 2007. szeptember 11. kedd, 10:15
Fotó:

Az OPEC országok miniszterei és delegáltjai többször hangsúlyozták, hogy szerintük nincs szükség az olajkitermelés mértékének növelésére, hiszen a világ ellátása a jelenlegi kitermelési szint mellett is biztosított. Elemzők szerint az OPEC csak akkor fog beavatkozni a piac menetébe, ha a nyersolaj ára vészesen megközelíti a 80 dolláros hordónkénti küszöböt.

A földgáz New York-i kereskedelme tegnap hét hónap óta a legnagyobb mértékben emelkedett azt követően, hogy a mexikói Veracruzban gerillák felrobbantottak három olaj és gázvezetéket, megcsapolva ezzel az Egyesült Államok negyedik legnagyobb beszállítójától érkező utánpótlásokat.

Az októberi határidejű nyersolaj ára tegnap - immár hetedik napja - 83 centet emelkedett az éjszakai elektronikus kereskedelem során, így 78,32 dolláros hordónkénti áron cserél gazdát, azt követően, hogy hétfőn napközben 79 centtel, 77,49 dolláron, július vége óta a legmagasabb áron zárta a kereskedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK