Változatlanul semleges ajánlással látta el az OTP részvényeit a UBS legfrissebb elemzésében. A befektetési bank szerint az OTP részvény árfolyama és a magyar gazdaság teljesítménye közötti korreláció jelenleg magasabb, mint eddig bármikor. A piac szerintük magyar eszközöket akkor fog vásárolni, ha bizonyítékok is lesznek a gazdasági fordulatra Magyarországon, nem csak az ígéretek szintjén. A talpra állás pedig mind a bank, mind az ország számára hosszadalmas lesz - írja az elemzés.


A UBS várakozása szerint a magas kockázati költségek még jó ideig rányomják bélyegüket az OTP eredményére és árfolyamára, még akkor is, ha makro oldalról kedvező hírek kezdenének el érkezni. A UBS szerint a második negyedévben 12,1 százalékra nőhetett a magyar jelzáloghitelek között a ténylegesen nem teljesítők aránya (a feltűntetett 6,3 százalékkal szemben), a deviza alapú hiteleknél pedig elérhette a 16,4 százalékot. A szabályozó hatóságok adatai szerint az összes hitel mintegy 20 százalékával és a deviza alapú lakossági hitelek mintegy harmadával komoly problémák vannak, vagy átstrukturálásra kerültek.


Ugyanakkor a UBS szerint az OTP tőkeellátottsága megfelelő, s nem kell számítani arra, hogy a piaci szereplők körében visszatérne a részvénytőke higításával kapcsolatos aggodalom, a bank tőkeellátottsága ugyanis megfelelő, s megfelelő hozzáféréssel rendelkezik a lakossági betéti piachoz is.


A UBS elemzői így 5300 forintos célárfolyamot állapítottak meg az OTP részvényekre, azzal, hogy a 4000 forintos eszközérték alá a legrosszabb esetben sem fog várhatóan csökkenni a részvények árfolyama. Idén részvényenként 394, jövőre 703 forint profitot várnak az OTP-től.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!