Az európai gazdaság helyzetéről szóló kedvező jelentések sem javítottak a pesti parkett hangulatán kedden; a tőzsdén elsősorban a kormány akciótervének keretén belül meghirdetett bankadó részletei fölött tépelődtek a befektetők, miközben szabadultak a bankpapíroktól. A BUX egy százalékos mínuszban nyitott, majd innen emelkedett a pozitív tartományba még a délelőtt folyamán. Az irányadó index napi legmagasabb értékét 22 ezer pont fölött érte el, ám innen gyorsan visszaesett, hogy a nap nagy részében 21 800 és 21 900 pont között oldalazzon.

Délutánra Európában is elfogyott a lendület, és egy kedvezőtlen amerikai lakáspiaci adat csak gyorsította az esést. A BUX végül 0,7 százalékos mínuszban, 21 793,87 ponton zárt.


A blue chipek vegyesen teljesítettek, az OTP kivételével a nagypapírok ideig-óráig nyereséggel is forogtak, ám a Mol kivételével mindegyik veszteséggel zárt. Az olajpapír 0,1 százalékkal 19 110 forintra drágult, kevesebb mint 1,8 milliárd forintos forgalom mellett, ám ennél magasabban, 19 165 forinton is megfordult.

A több mint 10 milliárd forintos forgalmat regisztráló OTP részvények árfolyama a reggeli 5240 forintos mélypont közelébe süllyedt zárásra azt követően, hogy napközben 5317 forintig húzták fel a jegyzést. A részvény 1,8 százalékot veszített értékéből kedden, a bankpapírt övező negatív befektetői hangulathoz az Orbán-kormány bankadó-tervével kapcsolatos részletek kiszivárgása is hozzájárulhatott. Az FHB szintén gyenge teljesítményt nyújtott, 1,4 százalékos mínuszban 1160 forinton zárt.

A Richter 0,6 százalékos mínuszban 43 400 forinton végzett, bár ennél 900 forinttal magasabban is született kedden a BÉT-en jegyzett nagyobbik gyógyszerpapírra kötés. Szektortársa, az Egis ellenben 1,4 százalékkal 19 400 forintra drágult.

Az MTelekom a nap végére 0,5 százalékkal 647 forintra értékelődött le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!