Egyezséggel zárnák le az MT cégeinél végzett vizsgálatot

A Magyar Telekom (MT) igazgatósága jóváhagyta az elvi megállapodást az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) hivatalával arról, hogy egyezség útján zárják le az MT-vel kapcsolatban indított vizsgálatot - tette közzé a társaság a honlapján.
MTI-Eco, 2011. június 24. péntek, 22:00
Fotó:

A Magyar Telekom Nyrt. korábban közzétette, hogy az audit bizottsága belső vizsgálatot folytatott az MT és/vagy kapcsolt vállalkozásai montenegrói és macedóniai tevékenységével kapcsolatos, összesen több mint 31 millió euró értékű szerződésekkel összefüggésben. A belső vizsgálat elsősorban annak megállapítására irányult, hogy az MT és/vagy montenegrói és macedóniai kapcsolt vállalkozásai teljesítettek-e olyan kifizetéseket, amelyek az Egyesült Államok jogszabályaiba, ideértve az Egyesült Államok Külföldön Kifejtett Korrupt Gyakorlatokról szóló (FCPA)törvényébe ütköztek. Az MT audit bizottsága tájékoztatta az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát (DOJ) és az SEC-t a belső vizsgálatról. A DOJ és az SEC vizsgálatokat indítottak a belső vizsgálat körébe tartozó tevékenységekkel kapcsolatban. Az MT a belső vizsgálat eredményeit korábban közzétette.

A most jóváhagyott elvi megállapodás értelmében az MT - anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a vele szemben tett állításokat - hozzájárulna egy olyan egyesült államokbeli bírósági határozathoz, amely véglegesen eltiltja az FCPA jövőbeni megsértésétől. Az elvi megállapodás értelmében az MT "vagyoni előny elvonása" (disgorgement) megfizetését és feltételesen magánjogi bírság megfizetését vállalná.

Az elvi megállapodás nem jelenti az SEC vizsgálatának végleges lezárását. A végleges egyezséget jóvá kell hagynia a társaság igazgatóságának, az SEC-nek és egy egyesült államokbeli körzeti bíróságnak.

Az MT továbbra is tárgyalásokat folytat a DOJ-vel a céggel kapcsolatos vizsgálata egyezség útján történő lezárásának lehetőségéről. A DOJ vizsgálatának lezárása büntetőjogi szankciókhoz vezethet az MT-vel szemben, ideértve a pénzbüntetést, amely jelentős hatást gyakorolhat a cég pénzügyi helyzetére.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK