Január elején a romániai részvénypiaci szereplőket ismerő, magára valamit is adó befektető még biztosan eltanácsolt volna, az OLT részvényeinek vásárlásától, hiszen az 55 százalékban állami tulajdonú, a kommunista rendszerben épült vegyi kombinát 10 éve a mindenkori kormány feketelistáján szerepelt, mint veszteséges, átszervezésre vagy privatizációra váró vállalat. Pedig aki év elején bevásárolt, az megtízszerezhette befektetéseit, a OLT árfolyama ugyanis csütörtökön meghaladta a 2,32 lejt (egy euró 4,1 lej) miközben januárban még 0,22 lejért kínálták eladásra a 0,100 lejes nominális értékű papírokat. Bár a nap végén az árfolyam 10 százalékot meghaladó korrekción esett át, az 1,8 lejes záróár továbbra jelentősen túlértékeli a papírokat.

Az elemzők többsége érthetetlenül szemléli a naponta új csúcsokat döntő papír száguldását, az elmúlt hónapokban bejelentett, váratlanul pozitívba forduló eredmények és nagyra törő tervek ugyanis nem indokolják a féktelen drágulást. Piaci pletykák szerint OLT árfolyamával a kisebbségi tulajdonos a PCC spekulál. A németek 2007-ben az amerikai NCH alapkezelőtől szereztek valamivel több mint 10 százaléknyi részesedést az Oltchimben, céljuk az 55 százalékos állami tulajdon megszerzése volt. A befektetők és a vezetőség között azonban hamar elmérgesedett a viszony, a németek kemény szavakkal bírálták a román menedzsment munkáját és előbb a helyi bíróságon majd az európai bizottságnál is meggátolták a vállalat feltőkésítését azzal az indokkal, hogy a román vezetőség stratégiája elhibázott.

A románok szerint a magukat stratégiai befektetőknek nevező részvényesek, tudatosan gátolták a vállalatot a fejlődésben azért, hogy minél alacsonyabb áron jussanak a többségi részvénypaketthez.

Az OLT 2010-ben 305 millió eurós bevételt könyvelhetett el, a 2008 és 2010 között felhalmozott veszteségei azonban meghaladták a 160 millió eurót, március végén fennálló tartózásai pedig 570 millió eurót összesítettek.

Hatalmas meglepetésre első negyed évben a vállalat eredményeit megkétszerezve 464 millió eurós bevételről számolt be, miközben a veszteségei 20 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Emellett a cég azt is bejelentette, hogy felvásárlási ajánlatot tett a Rompetrol tulajdonában lévő Arpechim finomítóra. Az akvizíciós tervek azért is meglepőek, mivel a Nemzetközi Valutaalap azt követeli Bukaresttől, hogy még az idén privatizálja a vállalatot. A pozitív hírekre a részvényárak enyhe növekedésnek indultak, mire a PCC is vásárlásba kezdett. A OLT papírok ára erre már kilőttek, az elmúlt hónapban napi 14-15 százalékot drágultak.

Időközben megjelent egy másik befektető is a színen, egy ciprusban bejegyzett vállalaton keresztül a brit Carlson Ventures alapkezelő az OLT 14 százalékára tett szert még áprilisban 0,45 lejt fizetve egy részvényért. Időközben a németek részesedése 16,5 százalékra emelkedett. A PCC nem tett le felvásárlási szándékáról, az OLT egyetlen esélye a túlélésre a privatizálás - jelentette ki Wojciech Zaremba a PCC romániai megbízottja. Hozzátette: a vállalat az emelkedő részvényárak ellenére komoly nehézségekkel küzd, a menedzsment viszont inkompetens és nincs fenntartható terve a kilábaláshoz.

Miközben a vállalat menedzsmentje és a PCC közötti sárdobálás tovább folytatódik, az OLT tőzsdei kapitalizációja megtízszereződve 170 millió euróra nőtt. A történet igazi nyertese a román állam, hiszen a tulajdonában lévő, privatizálásra váró 55 százalékos részvénycsomag eladásakor igazán nagyot kaszálhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!