Az elmúlt időszakban egyetlen erős trend volt, a dollárgyengülés, mindent ez határoztott meg, így a részvénypiacok emelkedését is. Most ez változóban van, ugyan nem látjuk még hogy mennyire súlyos a infláció, de a növekedésre kezd már lassítólag hatni. Mivel a részvénypiac előrejelző indikátorként működik, ha a növekedési ütem lassulása bekövetkezik, azt a részvények már előre le fogják reagálni, vagyis - ha nem is lesz összeomlás - új csúcsok már nem várhatók - vélekedett Loncsák András az Aegon Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Ami egyáltalán lokális csúcsra tudott menni, mint az S&P-500, az a dollár miatt volt. A fejlődő piacokról év elején sok pénz kiáramlott, de mostanra elég sok vissza is ment, viszont ezeknél is korlátozott a további jó teljesítmény, mivel az infláció és a nyersanyagáraknak való kitettség miatt a lassulásnak nagyobb a kockázata.

A magyar piac nem fog jelentősen elválni a nemzetközi trendektől. A Széll Kálmán terv pozitív hatása továbbra is tart, a magas nyersanyagárak viszont nem tesznek jót a piacunknak. Pozitívum viszont, hogy a német gazdaság teljesít a legjobban Európában, ami magával húzza a három közép-európai országot. Magyarország korábbi negatív megítélése lecsökkent, de nem csapott át hurráoptimizmusba. Így egyre inkább az egyedi sztorikra koncentrálhatnak a befektetők.

A Mol árfolyama az olaj mozgásával és az észak-afrikai hírekkel mutathat korrelációt, a Richter és Egis szabályozói sztori, ahol már nagyon sok negatívum beépült az árakba, így korlátos lehet a további esés. Ugyanakkor elég nagy finanszírozási igényt fogalmaznak meg a szektorral kapcsolatban, így akár további meglepetés is lehet.

Az OTP nem drága régiós összehasonlításban, és ha a gazdaság beindul, a nem teljesítő hitelekre képzett céltartalékból lehet visszaírni. IIyenkor, válság után, ez segítheti legjobban az eredménynövekelést.

Loncsák öszességében úgy véli, eseménytelen nyárra lehet fölkészülni, a piacok egy tízszázalékos sávon belül oldalazhatnak a következő hónapokban. Egyre inkább elbizonytalanodtak a növekedési várakozások, miközben még mindig nagyon sokan optimisták, főleg a vállalati értékeltség oldaláról. Így lehet, hogy idén bejön a "sell in May" effektus. "Nem hiszek a nagy esésben, de érdemes lehet profitokat realizálni, visszavonulni, és majd ha tisztább irány lesz, akkor visszatérni a piacra" - fogalmazott Loncsák.

Egyre több a furcsa jelenség

Elek Péter a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója szerint is érdemes lehet profitot realizálni, és nem csak statisztikai alapon. Persze, mivel két éve nem jön be a "sell in May", ezért egyre nagyobb a valószínűsége, hogy most tényleg érdemes kiszállni. De emellett most egyre több a furcsa jelenség a piacon.

Miközben az S&P lépeget fölfelé, az amerikai és német kötvények ára emelkedik, a svájci frank és a jen erősödik, ami azt mutatja, hogy a "smart money" keresi a biztonságot.

 

Az arany is akkor szokott fölmenni, amikor a pénzpiacokban meginog a bizalom. Figyelmeztető jel, ami az ezüst piacán történt, előbb-utóbb ez vár az olajra, és a többi commodityre, ami összenépi játék lett - figyelmeztetett a szakértő.

A magyar piacon Elek a Molban és a TVK-ban lát fantáziát. Fundamentálisan jó történetek ezek, bár a Molra egy nagyobb olaj esés, a TVK-ra pedig az indexkövető alapok folytatódó eladásai gyakorolhatnak nyomást. Az alapkezelő véleménye szerint mind a magyar, mind a nemzetközi piacokon érdemes lehet realizálni, egy esés benne van a levegőben.

Nincs ez másként a dollárral sem: az eurusd-ben az 1,50-es szintet érdemes lehet dollár longra kihasználni, hiszen "már csak a taxisofőrnek nincs euró longja dollárral szemben", vagyis mindenki egy irányban áll.

Hiba lenne most kiszállni

Bár népszerű szállóige a "sell in May and go away", idén nem tartja indokoltnak a piacról való kivonulást Pálinkás Ervin a Pioneer Alapkezelő részvény portfólió menedzsere. Egyrészt azért, mert az alapkezelők egyáltalán nem dőlhetnek hátra nyugodtan zsebre rakva a profitot, mivel idén nem volt akkora emelkedés, ami erre lehetőséget adna.

Másrészt véleménye szerint a piacokat a közelmúltban már érték olyan megrázkódtatások, így a japán földrengés és az észak-afrikai mozgalmak, amelyekre eshettek volna az árfolyamok, ha akarnak. Jelenleg nem látható olyan veszélyforrás, ami miatt jelentősebb esésre kellene felkészülni.

A szakember szerint a vállalatok és a kormányok is nagyon aktívan dolgoznak helyzetük javításán: az eredményesség növelésén illetve az államadósság csökkentésén. Emellett hiába riogatnak az infláció elszabadulásával, egyelőre ez sem öltött olyan méreteket, ami a növekedést veszélyeztetné.

Igaz, a piacon jelen van a félelem attól, hogy az ezüst zuhanása általános árupiaci eladási hullámba torkollik majd - mivel az elmúlt időszakban rengeteg pénz áramlott ebbe a szektorba - az itt kiépült spekulatív vételi pozíciók zárása pedig a többi piacon is eladási hullámot generálhat. Ugyanakkor a terrorizmus elleni eredmények illetve a kedvező vállalati gyorsjelentések megnyugvást is hozhatnak a piacokra. Az utóbbi kérdéskör a legközelebbi jövőben várhatóan eldől.

Pálinkás szerint kevés egyértelmű trend azonosítható, nagyon kell figyelni a mozgásokat, a visszafogott optimizmust tartja jelenleg a legigazolhatóbb stratégiának. Könnyen lehet, hogy a lehetőségek éppen nyáron érkeznek, így kár lenne most elhagyni a piacokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!