Egyszer minden profitkivét eljön

Maradtak a nyitásban felvett negatív irányban a vezető európai indexek, a FTSE 100 0,36, a DAX 0,24, a CAC 40 pedig 0,51 százalékkal gyengült délig. A BÉT-en is eljött a profitkivét: délig napon belül mintegy 600 pontot zuhant az index, a BUX két százalékos mínuszban 20900 pontnál járt.
NAPI Online, 2005. augusztus 3. szerda, 12:09
Fotó:

A vezető papírok közül a Mol 500 forinttal a nyitóár alatt 20780 forinton forog, több mint 3 százalékkal, 31 ezer forintra csúszott vissza a Richter árfolyama is. Az OTP mínusza 2 százalék, a bankpapír 7802 forinton forog. A blue-chipek közül egyedül a Matáv tartotta magát, itt csupán fél százalékos a csökkenés mértéke.

Néhány piaci pletykával ellentétben még nem járt le a 244,80 forintra szóló jelentős mennyiségű opció a bankközi devizapiacon.
A forint ettől függetlenül erősödött, mivel egyes befektetők már nem tudták megtartani a 245 forint körüli euróárfolyamot. Az uniós fizetőeszköz már tegnap délután beesett, jelenleg 244,50,60 forinton áll a kurzusa.
A piacon ugyanakkor többen is azt várták, hogy 244 forint alá is benézhet a jegyzés, de ezt feltehetően a zloty gyengülése nem engedi. A dollár ellenben a 200 forintos szinttel küzd, ma lehet hogy ismét tartósan áttöri majd ez a határt a deviza.

Nagymértékben, 18,3 százalékkal 67,13 milliárd forintra nőtt a magyarországi biztosító társaságok által az életbiztosítási szerződések káraira kifizetett összeg - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetéségnek (Mabisz) adataiból.
Ez nem jelenti azt, hogy több haláleset történt volna az előző évhez képest, mivel az adat a lejárt szerződések után kifizetett összegeket is tartalmazza. (A piac mostanság szembesül azzal, hogy a kilencvenes évekbeli felfutás idején kötött biztosítási szerződések lejárnak, az ügyfelek elszámolnak a befektetésekkel.)
A biztosító társaságok 2005 első felében összesen 162,54 milliárd forintot fizettek ki a károkra, több mint 19 milliárddal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. A biztosítók összesített díjbevétele 339,64 milliárd forintra rúgott, 12,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, kissé elmaradt a kárbevételek növekedésének mértékétől. A kártérítések 41,3 százalékát az élet üzletágban fizették ki. A nem élet üzletágon belül a kártérítések csaknem felét a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra fizették ki.

Népszavazáson döntenek a svájciak szeptember 25-én arról, hogy a tíz új EU-tagország polgáraira is kiterjesszék-e a szabad munkavállalási lehetőséget. A kormány és a vállalkozások szervezetei az "igen" mellett kampányolnak, mert szerintük ez a döntés komoly lökést adhatna az ország amúgy lustán növekvő gazdaságának. A "nem" hívei azt hangoztatják, hogy az eddigi szerződések kiterjesztése aláaknázza Svájc függetlenségét, ráadásul munkanélküliséget okoz. Az alpesi ország nem tagja az EU-nak, de szomszédai - Franciaország, Németország, Ausztria és Olaszország - mind EU-tagországok. Az Unióval kötött kétoldalú szerződések könnyítik meg a svájciak jelenlétét az uniós kereskedelem, munkavállalás, oktatás területén.

Az Adidas német sportszergyártó cég felvásárolja amerikai versenytársát, a Reebokot. A Nike után a világ második legnagyobb sportszergyártója 59 dollárt ad a sorban utána következő riválisa minden egyes közkézen levő részvényéért - jelentette be az Adidas, miután lapértesülésekből már kiszivárgott a hír. Az összesen 3,8 milliárd dolláros ügylet még a részvénytulajdonosok és a versenyhatóságok jóváhagyásától is függ - tudósít a Reuters. A Reebok-részvények árfolyama 18 százalékkal ment föl a zárás utáni kereskedésben - jelentette a Bloomberg
Az Adidas 33 százalékkal 94 millió euróra növelte profitját a második negyedévben (felülmúlva az elemzői várakozásokat), 8 százalékkal 1,516 milliárd euróra bővülő árbevétel mellett.

Erőre kapott a kiskereskedelem az eurózónában: júniusban az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, éves összevetésben 0,9 százalékkal nőtt a forgalom az Eurostat adatai szerint.
Az adat jobb a vártnál, elemzők zéró havi és 0,8 százalékos éves növekedést vártak. Az EU egészében a havi növekedés 0,5 százalékos, az éves 1,7 százalékos volt.
Biztatóan alakult az eurózóna szolgáltatási szektorának beszerzési menedzserindexe is, a főindex júliusban 53,5 pontra nőtt a júniusi 53,1-ről. Ezzel már 25. hónapja van a növekedés/zsugorodás vízválasztóját jelentő 50 pont fölött. Az üzleti várakozások részindexe azonban 62,8 pontra, nyolchavi mélypontra esett vissza - figyelmeztet a Reuters.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK