A várakozásoknál jobb harmadik negyedéves profit főleg annak tudható be, hogy az elemzők nem számoltak azzal, hogy a lengyel Polpharma megfizeti a 40 millió dolláros bánatpénzt, plusz ehhez kapcsolódóan 3,6 millió dollár kamatot, plusz az ügyvédi költségeket. Mindez együttesen jelenlegi árfolyamon 9 milliárd forint pluszt jelentett a harmadik negyedévben a Richternél. Ugyanakkor jelentősebb egyszeri leírásokat is végrehajtott a cég - mondta el Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója. Az ukrán és román vevőköveteklések miatt 1,7 milliárd forintot, míg a Hungaropharma rossz vevő követeléseinek Richterre eső része 2,4 milliárd forintot vitt el a harmadik negyedévben. Ezen felül a svájci cég megvásárlásának ára (jövőre kell kifizetni a frankban megállapított értéket) is emelkedett a forint gyengülése miatt, ami plusz 2,7 milliárd forint leírására késztette a társaságot.

Bogsch ugyanakkor arról is beszámolt, hogy jelenleg 270 forintos átlagárral számolják az eurót, ami, ha jövőre a jelenlegi szint környékére emelkediki akkor jelentős többlet nyereséget is hozhat a társaságnak. Egy forintos gyengülés ugyanis 300 millióval növeli az eredményt, ami 300 forint körüli árfolyam 8 milliárd forint körüli pluszt jelenthet majd lapunk számítása szerint.

A vezérigazgató arról beszélt, hogy euróban 0-5 százalék közötti árbevétel növekedést vár továbbra is a Richter az idén. Ez  régiókra bontva azt jelenti, hogy az amerikai piacokon további rom lást várnak, ami 35 százalékkal kisebb bevételt jelenthet dollárban. Ugyanakkor a cariprazion esetében jövőre már lehet mérföldkő kifizetés, és az esetleges sikeres engedélyeztetést követően a 2013-as bevételben már e termék is megjelenhet.

Magyarországon az idén nulla és öt százalék között lehet az árbevéltel növekedése, míg a lengyel piacon zlotyban számolva 5-10 százalék pluszt várnak. A románoknál lejben stagnálás lehet, míg az EU9-ek esetében euróban 5 százalékos, az orosz piacon pedig, ahol nagyon erős negyedik negyedévet várnak 10-10 százalékos lehet a növekedés. Ukrajnában is 5-10 százalékkal nőhet az árbevétel, míg a többi FÁK országban 5 százalék lehet a visszaesés. Az EU15 országaiban stagnálást vár a Richter.

Az osztalékról Bogsch Erik annyit árult el, hogy tartani szeretné magát a korábbi osztalékpolitikához. Ebben csak akkor lesz eltérés, ha jelentősebben romlanak a külső feltételek. Mindezt azt jelentheti, hogy a jelentősebben csökkeő IFRS eredmény ellenére az idei részvényenkénti 860 forintos osztalék ali csökken majd, vagy akár sazinten is maradhat, mivel a magyar számvitel szerinti eredmény 30 százalékkal magasabb a nemzetközinél.

Az üzemi eredmény hányad a korábbi 15-16 százalékos előrejelzésről 18 százalékra emelte a Richter, ami még mindig óvatosnak számít, hiszen az első kilenc hónapban 22,4 százalék volt ez az érték.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!