Jelentőset ugrott a tőzsdei bevezetést követően a dél-afrikai Naspers Ltd. leányvállalata, a Prosus NV részvényeinek árfolyama az amszterdami tőzsdén. A bevezetési referenciaárhoz képest 32 százalékos felárral kereskedtek a korai órákban a társaság részvényeivel, ezzel 125 milliárd euróra értékelték a cég egészét, ami ezzel a legértékesebb európai technológiai céggé vált egy csapásra - írja a Bloomberg.

A cég értékét a minősített internetes hirdetési, az online fizetési, ételkiszállítási és használt áruk online kereskedelmével foglalkozó üzletágán kívül leginkább az adja, hogy a Naspers Ltd. ebben a cégben tartja a kínai technológiai óriásban, a Tencent Holdingban meglévő részesdését. Bob van Dijk, a cég vezérigazgatójának elmondása szerint az amszterdami tőzsdei bevezetés lehetőséget ad a cégnek arra, hogy növekedésének újabb fázisába lépjen.

A praktikus ok azonban az volt, hogy egyszerűen kinőtték a johannesburgi tőzsdét. Annak likviditása ugyanis nem volt elegendő a cég helyes értékeléséhez, s úgy vélik, az amszterdami tőzsdén keresztül több nemzetközi befektetőt tudnak majd elérni. A Naspers árfolyama akkorát emelkedett az elmúlt években, hogy piaci értéke a 40 legnagyobb dél-afrikai tőzsdei cég értékének negyedét teszi ki. A cég jó eszköz lehet azoknak a befektetőknek, akik csak európai részvényeket vehetnek, ezen keresztül ugyanis kitettséget tudnak szerezni a kínai technológiai szektorban is - emelte ki a CNNMoney.

A Naspers a kibocsátás után is megtartotta a Prosus NV 73 százalékát. A Naspers részvényeseinek régóta problémája volt, hogy részvényeik árfolyama jelentősen elmaradt attól a szinttől, amelyet a 128 milliárd dollárt érő Tencent részesedés értéke indokolt volna. A jelek szerint a külön cégbe való kiszervezés ebből a szempontból sikeres volt, így csökkent a cég könyv szerinti értéke és a piaci kapitalizációja közötti rés. Ugyanakkor a piac még így sem árazta be teljesen a társaságban lévő összes eszközt, ezek között szerepel még például a Mail.Ru Groupban meglévő részvénycsomag.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!