El akarta venni az OMV a Mol-leányt

Az OMV osztrák olaj-és gázipari társaság a Mol Nyrt. tulajdonában lévő Slovnaft szlovák vegyipari vállalat megszerzésére pályázott egy részvénycsere ügylet keretében, amelyet a Surgutneftegaz (Szurgutnyeftyegaz) orosz energetikai céggel terveztek megkötni - mondta az OMV két vezető beosztású munkatársa a DowJones hírügynökségnek.
NAPI, 2011. január 13. csütörtök, 15:47
Fotó:

Az amerikai gazdasági hírügynökség beszámolója szerint az OMV-nek a Mol-ban - a Slovnaft tulajdonosában - meglévő 21,2 százalékos részvénycsomagjának cseréjéről szóló elgondolást Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója terjesztette elő az OMV egy felügyelőtanácsi ülésén, 2009 márciusában, röviddel azelőtt, hogy az osztrák cég eladta a szóban forgó Mol-papírokat az orosz cégnek.

A tervezett ügyletről Wolfgang Baumann, az OMV egy felügyelőbizottsági tagja beszélt a hírügynökségnek. "Az OMV-t régóta érdekelte a Slovnaft, tárgyalt is a cég eladásáról a Mollal, de nem sikerült megállapodást elérni" - mondta Baumann szerdán, egy bírósági meghallgatás szünetében. "A Mol-részesedés értékesítése úgy merült fel, mint egy újabb lehetőség ennek a célnak az elérésére" - mondta Baumann. A DowJones szerint az információk megerősítik, hogy az OMV érdeklődött a Slovnaft iránt, és igazolják a Mol ellenséges átvételének lehetséges következményeivel összefüggő magyarországi félelmeket. Az OMV 1,4 milliárd euróért adta el Mol-részesedését a Surgutneftegaznak, miután sikertelenül törekedett magának a Mol-nak a megszerzésére - áll az amerikai hírügynökség jelentésében.

Az orosz féllel kötött megállapodás részeként az OMV vételi opciót kívánt szerezni a Slovnaftra, a Mol szlovákiai érdekeltségére - erősítette meg Stefan Waldner, az OMV felvásárlási és összeolvadási tevékenységért felelős vezetője egy fellebbviteli bíróságon szerdán tett tanúvallomásában. A fellebbviteli eljárást Wolfgang Ruttenstorfer kezdeményezte egy döntés ellen, mely szerint a vezérigazgató manipulálta a piacot a Mol-részesedés értékesítésével összefüggésben. Waldner a bíróságon elmondta, hogy két forgatókönyvet dolgozott ki az OMV számára a JP Morgan befektetési bank, amelyet felkért az osztrák társaság, hogy vizsgálja meg a Mol-részesedés értékesítésének lehetőségeit, kutassa fel a piacon a lehetséges vevőket. A második számú forgatókönyv, amelyet az OMV előterjesztett az orosz féllel kezdett tárgyalásokon, azt tartalmazta, hogy az OMV vételi opciót szerez a Slovnaftra a Mol-részesedésért cserébe. A "második forgatókönyvet választottuk, a végleges szerződésbe azonban nem került be a vételi opció" - közölte Waldner részletek ismertetése nélkül. Waldner később a hírügynökségnek elmondta, hogy a vételi opciót a Surgutneftegaz kezdeményezésére hagyták ki a megegyezésből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK