A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A 110 milliárd eurós görög segélycsomag után sokan reménykedtek némi megnyugvásban, de korai lenne hátradőlni az érintetteknek, különösen a súlyos problémákkal küzdő Portugália számára akad még tennivaló. A múlt heti S&P-leminősítés csak tovább taszította a mélybe az amúgy is megtépázott részvényárakat, a megszorítások érdekében létrejövő, példaértékű politikai összefogás ellenére kevesen érzik elérkezettnek az időt portugál részvények vásárlására. Az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése érdekében, a szokásos elemeken túl, állami részvénycsomagok jövőbeni értékesítését is tervezik, tovább erodálva a szóban forgó társaságok árfolyamát. Mégis érdemes lehet az országban körülnézni, feltérképezendő az esetleges befektetési lehetőségeket.

A Banco Comercial Portugues (BCP) árfolyama az elmúlt napokban elérte a tavaly márciusi mélypontot, majd jelentősen korrigált, jelenleg 0,7 euró környékén mozog. Közben megjelentek az első negyedéves számai, amelyek jelentősen felülmúlták a várakozásokat, ha a tavalyi eredményből levonunk egy egyszeri, 21 millió eurós tételt, még profitbővülésről is beszélhetünk. A kiváló számok dacára az elemzők fontosnak tartják kiemelni a gyenge tőkésítettséget és a 163 százalékos hitel-betét arányt, ami felveti a jövőbeli tőkebevonás szükségességét. A megítélést tovább árnyalja, hogy a cég lengyel leánybankjának impozáns teljesítménye mellett nem elhanyagolható görög banki kitettséggel is rendelkezik, és ezen a piacon a megszorítások és a gazdasági visszaesés miatt várhatóan romlik a nem teljesítő hitelek aránya. Az aktuális piaci ár a Bloomberg adatai szerint a könyv szerinti érték 56 százaléka, az idei nyereséggel számolva 10 feletti P/E mellett, a legfrissebb célárak pedig zömmel 30-40 százalékkal magasabban vannak a jelenlegi árfolyamnál.

A legnagyobb tőkeértékű, jelentős brazil érdekeltségekkel rendelkező Banco Espirito Santo árfolyama hasonló utat járt be, a január elején még öt euró feletti árfolyam a múlt héten már három euró alatt is járt, legutóbb 3,6 euró körül volt, ami 0,7-es P/BV-nek és 9 körüli P/E-nek felel meg. A 200 százalékos hitel-betét arány még okozhat komoly fejtörést, ennek ellenére a legtöbb elemző a januári árszintet jelöli meg célárként, vételi ajánlással.

Az Edp energetikai társaság részvénye eddig kifejezetten defenzív papírként volt számon tartva, megítélésén sokat rontott, hogy számos kormány kényszerül csökkenteni a tiszta energia után fizetendő prémiumot. Így a jelentős szélerőmű-kapacitásokkal bíró cég kilátásai is érdemben romlottak. Nem javítottak a helyzetén az állami részvénycsomag egy részének eladásáról és más nagybefektetők kiszállásáról keringő pletykák sem, árfolyama 2,7 euró, a célárak mégis 3,25 és 3,9 euró között szóródnak.

A szintén tőzsdén jegyzett, az Edp által 62 százalékban tulajdonolt Edp Renovaveis alternatív energiaszolgáltató árfolyama az idén mintegy harminc százalékot zuhant, az 5,3 eurós piaci ár a könyv szerinti érték 89 százaléka, bőven lenne tehát tere az emelkedésnek.

A Redes Energeticas árfolyamát a piaci pánik mellett szintén egy jelentős, akár harmincszázalékos állami részesedés értékesítésével kapcsolatos spekulációk taszították a mélybe, az elemzők által megadott fair árak jóval magasabban vannak.

A Galp olajipari óriás részvénye továbbra is a legkeresettebb portugál papírok egyike, nem utolsósorban az ígéretes brazil Tupi-mezőben meglévő részesedésének. A legnagyobb újonnan felfedezett mezőnek kikiáltott lelőhely akár nyolcmilliárd hordó olajat is rejthet magában, és a tesztfúrások sem okoztak csalódást. A kitermelést vezető Petronas a piaci pletykák szerint a Galp olajtársaságban is szívesen szerezne meghatározó részesedést, részben ennek köszönhető a cég viszonylag magas árazása: a 12,17 eurós árfolyam a könyvérték négyszerese, 25 feletti P/E és 15 feletti EV/EBITDA mellett. A hozzáértők azonban így is a piaci árnál 20 százalékkal magasabb árfolyamot prognosztizálnak.

A Portugal Telecom üzleti stratégiáját jelenleg készül átalakítani a fő részvényes Telefónica SA, eszerint összevonják a brazil mobil- és vezetékesérdekeltséget, ez azonban várhatóan a legkevésbé sem veszélyezteti a 7,5 százalékos osztalékhozamot. Árfolyamának jelenleg a legfontosabb mozgatórugója a portugál kötvényhozamok alakulása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!