Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője az MTI-nek elmondta: egész nap eladói nyomás uralta a magyar piacot, az összes vezető részvény veszített értékéből. Hozzátette: a BUX esése azzal magyarázható, hogy kezd megszűnni az elmúlt hetek, hónapok vételi ereje, a nagy papírok mozgását pedig még pénteken is az befolyásolta, hogy a Citi csütörtökön leminősítette az OTP részvényeit, és ez hatással volt a többi blue chipre is.

Az elemző szerint még kérdéses, hogy a BUX elmúlt napokban tapasztalható nagy mértékű esése a magyar részvénypiacon uralkodó hangulat romlását vagy általános korrekciót jelent-e. Ballai Zoltán úgy vélte, hogy a BÉT-en tapasztalható erőteljes forgalomnövekedés miatt inkább csak a hangulat romlása állhat fenn.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1-en kifejtette: a magyar részvénypiacot élénk forgalom jellemezte, a kötések mintegy 20 milliárd forintos értéke az átlagos forgalom duplája. Az Erste részvényelemzője rámutatott arra, hogy a BUX sem tudta magát a nyugat-európai tendencia alól kivonni, az esés ennek is betudható. A magyar piacon a négy nagy papír közül az OTP árfolyama volt a leggyengébb, de negatívan teljesített a Richter és a Magyar Telekom is, egyedül a Mol tudta némileg tartani magát.

Az elemző szerint a Standard & Poor's hitelminősítő helyben hagyja az eddigi minősítést, ugyanis a hitelminősítők korábban többször is kiemelték, hogy a növekedés szerkezetével nem elégedettek. Az elmúlt hónapok adatai pedig nem mutatnak olyan javulást, ami indokolna már most egy felminősítést - mondta Nagy András.

A Mol árfolyama 0,17 százalékkal 20 865 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 2,84 százalékkal 8735 forintra esett, forgalmuk 10,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 2,58 százalékkal 490 forintra gyengült, forgalma 4,3 milliárd forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 2,53 százalékkal 6511 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,6 milliárd forintot ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!