Bár a közgazdasági elmélet szerint a kamatcsökkentés gyengíti a nemzeti valutát, egy olyan helyzetben, amikor a kamatcsökkentés a piaci stabilizáció jele, a dolog másképp működik. Ilyenkor ugyanis a korábban a kockázatoktól rettegő befektetők visszanyerik bizalmukat, ezért növelik befektetéseiket az adott országban. Ebből viszont a nemzeti valuta iránti kereslet növekedése, így az árfolyam erősödése következik. Nagyjából ez jellemzi a mostani helyzetet.

Úgy tűnik, eljött az idő, amikor különösebb kockázat nélkül nyúlhat hozzá a kamathoz a jegybank, azaz csökkentheti a már-már egészségtelenül magasnak mondható szintet. Ez pedig pozitív jelzés a piac számára, felcsillantja ugyanis a további kamatvágások lehetőségét. A jegybank hagyományosan óvatos a kamatvágások alkalmával, inkább apró lépésekben, mint egyszeri aktusként szokta az ilyesmit végrehajtani. (Bár sohasem lehet tudni, esetleg most kivételt is tehet akár...)

Ezzel ugyanis elkerülhető a forint árfolyamgyengülése, sőt ilyen körülmények között a pozitív jelzés pszichológiai árfolyam-erősítő hatása sokkal nagyobb, mint a vágásnak az árfolyamra gyakorolt matematikai következménye. Az óvatosság másik előnye, hogy lemérhetők a piaci reakciók és nem fenyeget az a veszély, hogy a döntés túllő a célon és rendkívüli korrekció válik szükségessé, ami lélektani okok miatt elbizonytalanodást okozhat.

A befektetők is minden jel szerint kamatcsökkentési sorozatra spekulálnak, ezért gőzerővel veszik a forintot és különösen az állampapírokat. Ami az állampapírhozamokat illeti, azok lassan visszatérnek a válság előtti szintekre, s ugyanez igaz az állampapír-aukciós keresletre is. Tekintettel a nemzetközi piacokon is tapasztalható kedvező hangulatra (ami persze előfeltétele is a hazai folyamatok ilyetén alakulásának), akár azt is megkockáztathatjuk, hogy itt van vagy legalábbis közel van a válság vége, bár ilyen kijelentést óvatosságból talán mégsem illik tenni.

Lényeg, hogy az euró forintban kifejezett ára jóval 270 forint alá esett, az állampapír-aukciókon pedig igen komoly volt az érdeklődés. (Ami nemcsak a múlt héten tartott diszkontkincstárjegy-aukciókra nézve igaz, hanem az egy héttel korábbi kötvénykibocsátásokra is.) A három hónapos papír átlaghozama négy ponttal 9 százalék alatt volt, ami komoly csökkenés és erőteljes kamatvágási várakozások jele, hiszen több mint fél százalékponttal került a kéthetes kamat alá a három hónapos hozam.

További biztató jel, hogy a felajánlott 50 milliárd forintnyi névérték csaknem négyszeresét is elvitték volna (persze nyilvánvalóan nem ezen a hozamszinten). Az egyéves papírból pedig csaknem ötszörösét igényelték volna az eredetileg 50 milliárd forintra tervezett (a nagy érdeklődés hatására 65 milliárdra emelt) mennyiségnek. Az átlaghozam itt 8,63 százalék lett, ami az előző napi referenciahozamhoz képest kiugró mértékű csökkenés. Ez szintén jelzi a kamatcsökkentésbe vetett rendületlen hitet.

Az állampapírpiac tehát kétségkívül stabilizálódott, a finanszírozás jelenleg újra megoldható forintalapon és külső segítség nélkül, azaz az IMF-hitelkeretet nem kell erre fordítani, ha a dolgok nem változnak.

A hozamgörbe ismét lefelé tolódott, s bár még első ránézésre őrzi csaknem vízszintes formáját, élesebb szemmel nézve már látszik rajta a lejtő, azaz hogy a lejárat növekedésével csökken a hozamszint (ezt hívják inverz görbének).

Már-már azt mondhatnánk, hogy minden rendben van és közel az ünneplés ideje. Ez ellen talán csak annyi szól, hogy a kedvező folyamatok egyértelműen a javuló nemzetközi hangulat számlájára írhatók, s a nemzetközi öröm lecsillapodása után ismét előtérbe kerülhetnek a továbbra is létező belgazdasági problémák. Meg talán a bankrendszer sincs még egészen rendben, ha 9 százalék alatti állampapírhozamok mellett sokan még mindig 10-13 százalék közötti (néha látra szóló!) kamatokkal futnak versenyt a betétesek pénzéért. Befektetői szempontból ilyenkor egy bölcs dolgot lehet tenni: kihasználni az akciós kamatokat, addig, amíg még vannak (legrosszabb esetben nem szűnnek meg, de az sem jelent semmilyen problémát). Ez legfeljebb annyiból nem szép dolog, hogy az így eljárók nem vesznek részt aktívan az állampapírpiac felfuttatásában...

Mindenesetre izgalmas nap elé nézünk, csökkent-e kamatot ma a jegybank és mennyivel, s hogyan reagál majd a piac a döntésre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!