Az FTSE-100, a CAC-40 és a DAX egyaránt 0,2 százalékos mínuszban zárta a pénteki kereskedést. A Stoxx 600 indexe 0,3 százalékot esett pénteken, de a heti nyeresége még így is 2,7 százalékos volt.

Befektetők kiemelt figyelemmel kísérték a görög adósságrendezéssel kapcsolatos - már harmadik napja húzódó - tárgyalásokat. Az európai piacok pénteken megugrottak arra a hírre, hogy a görög miniszterelnök, Lucas Papademos és a nagybankok képviselői megállapodnak péntek estére. A piaczárásig azonban semmilyen bejelentés nem rajzolódott ki, így az indexek is visszahúzódtak a veszteséges zónába.

A görög fő mutató, az ASE Composite felülteljesítette az európai piacokat és 2,7 százalékos nyereséggel zárt pénteken, ami ahhoz azonban kevés volt, hogy a főbb mutatókat is nyereségbe húzza.

Az legtöbb európai index csütörtökön öthavi csúcson zárt a sikeres perifériaországok államkötvényaukciói hatására.

Az európai piacokat pénteken az olajipari szektor húzta le: a BP 3,1, a Cairn Energy 0,7, a Tullow Oil 1,6 százalékot esett. A bányaipari papírok is nehezéket jelentettek pénteken, amely mögött a kínai feldolgozóipar zsugorodását mutató adat hatása húzódott meg.

A Nomura Securities tartásra minősítette le a Bayert, aminek következtében 1,3 százalékkal letttek olcsóbbak a papírjai és így a DAX-ot is lefelé húzta.

A HSBC felülsúlyozásra felminősítette az Alstom papírjait, amelyet a várakozásokat meghaladó eredményeivel indokolt. Ez 0,2 százalékos pluszt hozott a cégnek a párizsi parketten.

A Man Group 1,4 százalékkal drágult, miután a Deutsche Bank eladásról tartásra minősítette fel a részvényeket.

Emellett a bankszektor is a húzóerők között volt az öreg kontinensen, köszönhetően néhány, csütörtöki amerikai banki eredménynek. A Commerzbank 5,8, a Banca Monte Dei Paschi Di Siena 8, a Société Général 4,5, a Danske Bank 4,8 százalékkal ugrott.

 

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!