Elfordultak Budapesttől a profik

Rekordszintre süllyedt a magyar részvénypiac emelkedésében bízók aránya a pénzügyi szakemberek körében. Eközben nyoma sincs általános pesszimizmusnak.
Lovas-Romváry András, 2010. november 5. péntek, 08:36
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki lapszámának cikke
 

A német Zew-intézet és az Erste Bank által közösen készített felmérésben annak 2007-ig visszanyúló története folyamán még sosem volt olyan alacsony a BUX indextől emelkedést váró szakemberek aránya, mint most. A frissen publikált havi adatok szerint a megkérdezett 102 pénzügyi szakember, elemző és portfóliómenedzser mindössze 30,6 százaléka gondolta úgy, hogy a következő hat hónapban a BUX index emelkedése várható, ennyire kevés derűlátó még a pénzügyi válság legsúlyosabb időszakában, 2009 januárjában és februárjában sem volt a felmérés adatai szerint.


Ugyanakkor nyoma sincsen szélsőséges pesszimizmusnak, a csökkenésre számítók aránya ugyanis szintén elég alacsony szinten alakult. Mindössze 17,1 százalékuk vélte úgy, hogy az index esni fog a következő fél évben. Ebből következik, hogy ezúttal a semleges állásponton lévők tábora nőtt meg jelentősen, 52,4 százalék gondolja úgy, hogy a mutató ott van jó helyen, ahol jelenleg is tartózkodik.
Az optimisták és a pesszimisták arányának alacsony szintje arra utalhat, hogy a csak a vételi oldalt képviselő befektetők körében vélhetően alul van súlyozva a magyar tőzsde, ez kedvező lehet a piac további teljesítménye szempontjából. Ha fordul a széljárás, akkor ugyanis lesz helye a magyar papíroknak a portfóliókban. Ugyanakkor a pesszimisták alacsony aránya miatt arra kár számítani, hogy egy esetleges áremelkedést a shortzárások generálnának.


Nemcsak a BUX index, de a forint árfolyama is pont ott van, ahol lennie kell a felmérésben részt vevők szerint. A megkérdezettek mindössze 22,5 százaléka vár további erősödést a forinttól, ez 20 százalékponttal alacsonyabb érték az egy hónappal korábbi adatoknál. Azoknak az aránya, akik nem várnak érdemi elmozdulást a magyar deviza árfolyamában, 34 százalékponttal, 61,8 százalékra nőtt, míg a forintesésre számítók tábora 13,9 százalékponttal, 15,7 százalékra olvadt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Emerico, 2010.11.06 10:27

A csütörtöki rali után egy kis visszaadás a nyugati tőzsdéken logikus. Az, hogy átirányítják egyesek a befektetéseiket a BUX-ról a pergősebb nyugati tőzsdékre, az is logikus. Ha ott megfialt a pénz, akkor majd visszahozzák az alacsony bázisú BUX-ra. Erről nem kell nagyobb mesét költeni. Most gondolkodnak a nagyok arról, hogy az, hogy az "USA pénz" jó vagy rossz, ami hülyeség, mert bár az euro erősödni fog (külker többlet csökken), a pénz egy része begyűrűzik ide, tehát pozitív lesz a hatása. Nem tudom ki találta ki, hogy a kelet eu övezetnek ez rossz, mert erősödni fog a valutájuk. Basszus, például egész Mo egy nagy hitel-zsákon ül, amire CHF van írva és azért nem mer senki a kkv-nál beruházni, a magánemberek fogyasztani, mert fél a forint gyengülés hatásaitól.
Szerintem a Richter (akvizíciók) nincs túlárazva, az OTP most hozta ki magát a egy túlárazott tartományból, MOL-t nem vennék persze semmi pénzért, a MTelekom szénája minden nyilatkozat ellenére rosszul áll. Szerintem 1 hónap múlva, amikor mindenki beárazza a kormány okosságait-butaságait, akkor mi is megindulhatunk felfelé. Csak addig nem szakadjanak be a usa tőzsdéi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.11.05 23:44

Megjegyezném, hogy ma az összes usa index, arany olaj stb.. plusszban zárt, egy kissé összezavarta az agyakat napközben a rossz lakáspiaci adat meg a hétvége közelsége emiatt aztán lehetett liftezni.
Ami a buxot illeti eléggé túlértékeltek a föbb részvények, mivel brutál adót vartak minden valamirevaló cég nyakába, német és osztrák piacon jóval az áruk alatt lehet válságadómentes és még osztalékot is fizető cégeket venni ( OMV Deutsche Bank stb...) Nálunk sajna a négy nagyon spekulál a fél ország, meg is lesz a böjtje..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2010.11.05 22:02

Azért ezen a lapon mást is lehet olvasni!
"A pénteki kereskedés előtt tette közzé a washingtoni munkaügyi minisztérium a vártnál jóval kedvezőbb októberi álláspiaci jelentését, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a vevőket a piacon tartsa - napközben mind a DJIA, mind a Nasdaq nagyrészt mínuszban járt."
Csak nem ott is a magyar gazdaságpolitika riasztotta el a vevőket?
Máris elmúlt a Fed okozta láz.
A főbb nyugat-európai részvénypiacok irányadó indexei pénteken már a mínuszokban is megmártóztak. A nap végére alig maradt valami az emelkedésből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html