A Napi Gazdaság pénteki lapszámának cikke
 

A német Zew-intézet és az Erste Bank által közösen készített felmérésben annak 2007-ig visszanyúló története folyamán még sosem volt olyan alacsony a BUX indextől emelkedést váró szakemberek aránya, mint most. A frissen publikált havi adatok szerint a megkérdezett 102 pénzügyi szakember, elemző és portfóliómenedzser mindössze 30,6 százaléka gondolta úgy, hogy a következő hat hónapban a BUX index emelkedése várható, ennyire kevés derűlátó még a pénzügyi válság legsúlyosabb időszakában, 2009 januárjában és februárjában sem volt a felmérés adatai szerint.


Ugyanakkor nyoma sincsen szélsőséges pesszimizmusnak, a csökkenésre számítók aránya ugyanis szintén elég alacsony szinten alakult. Mindössze 17,1 százalékuk vélte úgy, hogy az index esni fog a következő fél évben. Ebből következik, hogy ezúttal a semleges állásponton lévők tábora nőtt meg jelentősen, 52,4 százalék gondolja úgy, hogy a mutató ott van jó helyen, ahol jelenleg is tartózkodik.
Az optimisták és a pesszimisták arányának alacsony szintje arra utalhat, hogy a csak a vételi oldalt képviselő befektetők körében vélhetően alul van súlyozva a magyar tőzsde, ez kedvező lehet a piac további teljesítménye szempontjából. Ha fordul a széljárás, akkor ugyanis lesz helye a magyar papíroknak a portfóliókban. Ugyanakkor a pesszimisták alacsony aránya miatt arra kár számítani, hogy egy esetleges áremelkedést a shortzárások generálnának.


Nemcsak a BUX index, de a forint árfolyama is pont ott van, ahol lennie kell a felmérésben részt vevők szerint. A megkérdezettek mindössze 22,5 százaléka vár további erősödést a forinttól, ez 20 százalékponttal alacsonyabb érték az egy hónappal korábbi adatoknál. Azoknak az aránya, akik nem várnak érdemi elmozdulást a magyar deviza árfolyamában, 34 százalékponttal, 61,8 százalékra nőtt, míg a forintesésre számítók tábora 13,9 százalékponttal, 15,7 százalékra olvadt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!