Elhasalt a dollár, elszállt az olajár

A rekordgyenge dollár rekordmagas olajárhoz vezetett.
NAPI Online, 2008. február 27. szerda, 10:19
Fotó:

Egy euróért immáron több mint 1,50 dollárt kell fizetni, amire még nem volt példa a közös európai valuta 1999-es megszületése óta. Az amerikai fizetőeszköz gyengülést Ben Bernanke Fed-elnök nyilatkozata indította el, amely egyértelmű célzást tett arra, hogy a Fed tovább csökkentheti az alapkamatot.

Az inflációtól és az USA gazdaságának recesszióba süllyedésétől rettegő befektetők erre elkezdtek szabadulni zöldhasújaiktól, illetve elkezdték átszivattyúzni pénzüket az árupiacokra, ami egyebek mellett 101,70 dollár/hordóra lökte fel a WTI-nyersolaj árát. Ez szintén rekord.

Eközben továbbra is azt várja a piac, hogy az OPEC csökkenti exportját, mivel ősszel azért emelte, hogy kielégítse az északi féltekén beköszöntő tél nyomán megugró keresletet. Ahogy jön a jó idő, úgy jöhet a kínálat szűkítése, ami további nyomást gyakorol az árakra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK