Elkapkodták az államkötvényeket

Jóval a meghirdetett érték felett fogadott be ajánlatokat mai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
NAPI, 2013. január 10. csütörtök, 13:07
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK összességében 47 milliárd forintban hirdetett meg 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, az érdeklődés nagy volt, hiszen 180,6 milliárd forintnyi ajánlat érkezett be és a legutolsó hasonló futamidejű kibocsátásokhoz képest jelentősen, 9-82 bázisponttal estek a hozamok.

A három éves papírokból 20 milliárdnyit hirdettek meg, 95,1 milliárdnyi ajánlat érkezett rá, amiből végül 30 milliárdnyit fogadtak el, átlagosan 5,57 százalékos hozammal, ami két bázisponttal alacsonyabb a szerdai másodpiaci benchmarknál.

Az ötéves államkötvényekből 15 milliárdnyi került kalapács alá, 48 milliárdnyi ajánlat érkezett rá, ebből pedig 22,5 milliárdnyit fogadott be az ÁKK. Az átlagos hozam 5,75 százalék volt, hét bázisponttal kisebb, mint a szerdai másodpiaci benchmark.

A tízéves állampapírokat hirdette meg a legkisebb értékben az ÁKK (összesen 12 milliárd forint), az érdeklődés itt is nagy volt, hiszen 37,4 milliárdnyi ajánlat érkezett be. Az átlagos hozam kereken 6 százalék volt, ami 12 bázisponttal maradt el a tegnapi másodpiaci értéktől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homer11, 2013.01.11 20:58

@Borisz1106: de ha simort akarod csesztetni, az is megvan gondolom, hogy a költségvetési tanácsban a 2012-es költségvetésről egyedüliként mondta azt, hogy agy kalap szar az egész, és hogy további megszorítások szükségesek. járai és domokos szerint minden rendben van, talán kicsit még lehet alakítani. tudod, arról a 2012-es költségvetésről van szó, amit aztán rekord számban kellett utólag módosítani, és a kuszaszem által megjósolt gazdasági folyamatoknak közük se volt a valósághoz.
a KT feladata lett volna a szemétbe dobni a költségvetést. simor kevés volt hozzá. járai meg levonta a konzekvenciákat és hamar elhúzott a picsába.


http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/23/a_kt_elfogadta_a_koltsegvetest/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.11 20:29

@Borisz1106:

ott az mnb prognózis a korábbi hozzászólásomban. abból egyrészt láthatod a 2007-es, múltbéli trendet. csökkenő. szóvá tettek korábban, hogy az mnb 2007-ben csökkentett a kamaton. most, hogy már tudod, mi történt 2007-ben, a kamatcsökkentések közepette, még mindig logikátlannak találod az mnb lépését? miért?

ugyanezen ábrán láthatod, mit prognosztizált az mnb 2010. közepén. az ábrából, ha jól megnézed (ha szemüveges vagy vedd fel) jó látható, hogy az mnb prognózisa negyedéves időközökként mutatja be az várható infláció alakulását. az ábrán éves infláció szerepel, azaz vannak olyan zsenik a jegybankban, akik hallottak már dec/dec-en kívüli éves inflációról is. lehet számodra megdöbbentő, de a kamatpolitikát nem a dec/dec infláció határozza meg, hanem az aktuális, éves infláció alakulása, annak várható trendje.
mint látható, az mnb 2010. közepén már a legjobb esetre is emelkedő inflációt számolt. annak ellenére, hogy ezt jelezte előre, 2010. végéig nem emelte a kamatot. nem ugrottak neki azonnal, lévén ők se tudják megfizetni a jövőbelátó mestert, nem tudnak 100%-os pontossággal jövőbéli inflációt meghatározni. a prognózis később bejött, elkezdett távolodni az infláció a 3%-os céltól (fogalmam sincs milyen negyedéves cél felülvizsgálatról hadoválsz, a cél fix 3%, idétlen idők óta...), így kamatemeléssel reagáltak.
a kamatpolitika hatással van az inflációra, ezért "találták ki" az egész bűvészkedést. azaz amikor csökkentenek vagy emelnek, azzal megváltoztatják az infláció pályáját. ha 2007-ben nem csökkentettek volna, akkor vélhetőleg meredekebb pályán indul lefele az infláció. ha 2010-ben nem emeltek volna, akkor jobban eltávolodik a céltól.

még mielőtt megint eltévednél: a 3% középtávú cél, a kamatpolitikát úgy határozzák meg, hogy a legvalószínűbb esetben 1-3 éven belül kellene elérni azt, nem 1 héttel később.

és megint csak visszatértünk a kezdetekhez, azaz hogy te nem érted miért csökkentettek kamatot 2007-ben.... nos, én csak ismételni tudom az eddig elmondottakat. te még mindig le vagy ragadva a dec/dec inflációs adatnál... ne foglalkozz az mnb kamatpolitikájával, ha ennyire nem érted. a dec/dec infláció szép statisztikai adat. szép azoknak, akik felületes szemlélők. olyan, mintha azzal jönnél, hogy az otp részvény 2006-ban 8750 Ft volt, azért, mert december utolsó munkanapján annyin zárt. nem a dec/dec infláció határozza meg a kamatpolitikát... egyszer majd csak felfogod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya2, 2013.01.11 19:25

@Borisz1106: Most ismételjem meg a példát mondjuk január-december árnöveléssel? Ha nem akarom, akkor én sem értem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.01.11 19:25

@Borisz1106: Csak annyit magyarazz meg kerlek, hogy ha ennyire viszik a forint allamkotvenyeket, akkor miert kell deviza kotvenyeket kibocsajtani? Siman lehetne forint kotvenyekbol fedezni a lejaro devizahiteleket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya2, 2013.01.11 19:24

@Borisz1106: Éves infláción mindig adott hó/adott hó adatot értik. Az, hogy ön is ugyanúgy használja, mint a kormány, arról már csak ön tehet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html