Az összes eddigi gazdasági boomot és tartós bikapiacot a béke, a háborúk és kormányzati gazdaságélénkítő programok által gerjesztett infláció, illetve komoly társadalmi változásokat és tartós jólétet előidéző technológiai felfedezések hajtották - idézi Hirschet a Bloomberg.

Ennek most több eleme is együttállásban leledzik, az iraki és afganisztáni háborúk, illetve a válság ellen életbe léptetett gazdasági ösztönző intézkedések által idővel felfutó infláció mind a Dow emelkedését táplálhatják majd. A 2017 és 2025 közötti rallyt még az energetikai-, illetve biotechnológiai fejlesztések is fűthetik - véli Hirsch.

A Dow Jones ipari átlagnak a pénteki 10 860 pontról 257 százalékot, azaz 15 esztendőn át évi 8,9 százalékot kellene emelkednie ahhoz, hogy teljesítse a célértéket. Ezzel szemben 1999 óta ez az teljesítmény 1,3 százalékos negatívumot mutat, míg az S&P-500 az osztalékkifizetések visszaforgatását feltételezve évi 0,9 százalékot esett.

Hirsch prognózisa szórakoztató olvasmány, ám semmi több, hiszen nem konkrét elemzés, így számszerűsíteni sem lehet - szögezte le a Bloombergnek Liam Dalton, az Axiom Capital Management vagyonkezelő elnöke.

A Stock Trader's Almanacot még Hirsch apja indította útjára 1967-ben és olyan szezonális kereskedési stratégiák kötődnek hozzá, mint a "legjobb 6 hónap", amelynek alaptétele, hogy 1950 óta a befektetők a legjobban akkor kereshettek a Dow kosarában található részvényeken, ha november elseje és április 30. között kereskedtek velük, az év fennmaradó részében viszont kerülték őket. Az évkönyv szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a részvénypiaci árfolyamok alakulása szempontjából mindig az aktuális elnöki ciklus harmadik éve a legtermékenyebb (ami Obama esetében 2011-et jelenti).

Az elnöki ciklussal kapcsolatos várakozásról szóló cikkünk itt olvasható.

A főszerkesztő jóslata nem újkeletű, egy évtizeddel ezelőtt James K. Glassman és Kevin A. Hasset bestsellere, a Dow 36 000 a címben szereplő érték elérését 2005-re prognosztizálta.

A Dow Jones ipari átlag indexet 1896 májusában alapította a Wall Street Journal társalapítója, Charles Dow. A kezdeti 40,94 pontos értékről indulva a 100 pontot 1906-ban haladta meg először a mutató, míg az 1000 pontot 1972-ben. Az 5000 pontos határt pedig 1995-ben vitte át az index, kilenc hónapos ezer pontos emelkedést követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!