A háromszoros lefedettség az év kezdetén jó jelnek számít, volumenben pedig a 150 milliárd forint feletti vételi igény kiugrónak mondható és tavaly szeptember közepe óta a legmagasabb. A magyar kormány szeptember elején több hónapig tartó bizonytalanság után jelentette be, hogy az idénre a GDP 3%-a alatti államháztartási hiányt vállal, ez pedig fontos piacnyugtató jelzés volt. A forint a következő egy hónapban több mint 10%-ot erősödött, az állampapírhozamok pedig jelentősen csökkentek. Éppen ma jelezte a magyar kormányfő, hogy tavaly sikerült tartani a vállalt államháztartási hiánycélt.

A mai aukción az elfogadott ajánlatok hozama 6,14-6,17 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 6,16 százalék lett. Ez bár 6 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 12 hónapos referenciahozamnál (igaz, az még a D111116 jelű papírra vonatkozott), de 4 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti legutóbbi hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamánál.

Az Államadósság Kezelő Központ ma 4 éves hátralévő futamidejű (2015/B) változó kamatozású államkötvény aukciót is tartott, amelyre 5 milliárd forintos volt a meghirdetett mennyiség. A beérkezett 13,4 milliárd forintnyi kötvényből végül 4 milliárdot fogadott el a kibocsátó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!