Fokozott óvatosság, helyenként egyenesen tanácstalanság jellemezte a devizapiaci kereskedést kedden Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci tradere szerint. A dollár euróval szembeni erősödése a globális kockázatkerülési hajlandóság hirtelen előtérbe kerülését jelezte, ez a tendencia pedig a részvénypiacokon is érvényesült - a főbb európai tőzsdeindexek 1 százalék fölötti (Frankfurtban két százalékos) csökkenést mutattak késő délután, a BUX a zárás előtti percekben 3 százaléknál is nagyobb mínuszban volt. Az euróért délután fél ötkor kereken 273 forintot kértek a bankközi piacon, a dollár ugyanekkor 193,40 forintot, a svájci frank 178,60 forintot, a japán jen pedig 201,20 forintot ért. A zloty 2 százalékkal a forint több mint 1,5 százalékkal értékelődött le a nap folyamán, miközben az euró/dollár árfolyama 1,4114-en érte el a napon belüli aljat, jócskán a tegnapi 1,4140-es zárószint alatt. Ruzsonyi szerint a korrekció tovább folytatódhat, az euró/forint kurzusa a nagy bankházak szerint is a 270-280-as tartományban ragadhat a következő időszakban. A reggeli iránykeresés, amely a vártnál jelentősen kedvezőbb inflációs adat utáni furcsa csöndben csúcsosodott - a trader elmondása szerint a KSH adatközlését követően, a szokással ellentétben percekig mozdulatlanságba dermedt a piac - gyorsan esésbe fordult, amely a következő napokban tovább folytatódhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!