Egyre nő a kockázatvállalási kedv az alapkezelők körében - derül ki a Merrill Lynch felméréséből, amelyet március második hetében 207, összesen közel 600 milliárd dollárt kezelő szakember körében végeztek. A profi befektetők az általuk kezelt alapokban tovább növelték a részvények arányát, és bechmarkjukhoz képest immár átlagosan 46 százalékkal felülsúlyozzák azokat, szemben a februári 33 százalékos aránnyal. A növekedés elsősorban a szabad pénzeszközökből finanszírozták: egy hónappal korában ugyanis még óvatoskodtak az alapkezelők, s a bechmarkhoz képest 12 százalékkal több készpénzt tartottak, márciusban viszont már pont ugyanannyit, mint a modellben szerepel. Jelentős átrendeződés következett be eközben az egyes régiók között, a befektetők folytatták a pénzkivonást a görög válság miatt kegyvesztetté lett Európából. Az alapkezelők immár 21 százalékos negatív súlyt rendelnek az öreg kontinens részvényeihez, miközben a tengerentúli papírokhoz nettó 19 százalékos túlsúlyt társítanak. Japánt 2008 júniusa óta most először súlyozza felül - 6 százalék erejéig - a nagy többség. Az optimizmust elsősorban azt táplálja, hogy egyre kevésbé félnek az inflációtól a befektetők, s ezért a jegybankoktól egyre később várják a kamatemelések megkezdését. A Fed a többség szerint csak 2010 negyedik negyedévében, az EKB pedig csak jövőre kezd majd monetáris szigorításba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!