A tengerentúli bankóriások közül elsőként jelentő JPMorgan 5 milliárd dolláros, azaz papíronként 1,21 dolláros nyereséget mutatott ki a második negyedévben, szemben a 75-78 centes elemzői várakozásokkal, illetve a tavalyi azonos időszak 1,27 dolláros részvényenkénti eredményével. A bank a júniusban végződő három hónapban 22,9 milliárd dolláros bevételt ért el, amely jócskán meghaladja a 21,9 milliárdos konszenzust.

Az időszak eredményét nagyban befolyásolta a szabad pénzállomány befektetésére kihegyezett egység (CIO) május elején bejelentett - akkor még hivatalosan 2 milliárd dollárra becsült - vesztesége, amely komoly csapást jelentett az addig a legprudensebbnek tartott amerikai pénzintézet nimbuszának is.

A cég pénteki közlése szerint a mínusz a negyedév során az akár 9 milliárdot is elképzelhetőnek tartó elemzői becslésekkel szemben 4,4 milliárd dollárra rúgott, ám 2011 egészét nézve a befektetési igazgató közölése alapján 5,8 milliárdot tesz ki a veszteség. A nyitott pozíciókat a gyorsjelentés szerint transzferálták a befektetési banki részleghez, míg a CIO szintetikus származékos tevékenységét teljesen felszámolták.

A hatalmas veszteséget okozó egység vezetője, Ina Drew nem sokkal a bejelentést követően távozott, ám a WSJ információi szerint időközben az abban közvetlenül érintettek, Achilles Macris a CIO londoni feje, Javier Martin-Artajo, valamint a "londoni bálnaként" elhíresült Bruno Iksil is felmondtak. A bank közölte, törvény adta jogukkal élve két évre visszamenően visszakövetelik tőlük összes keresetüket.

A mínuszt részben a jelzálog-, illetve a hitelkártya-portfólió céltartalék feloldásainak 2,1 milliárd dolláros tétele, részben a bank adósságaira kiírt cds-felárak tágulásából elszámolt 755 millió dolláros számviteli nyereséggel, illetve a Bear Stearns akvizíció után leírt veszteségekből most visszaírt 545 milliós növekménnyel kozmetikázta a pénzintézet.

Az összes egyszeri tételtől megtisztítva 67 centes nyereséget ért el a bank, amely már elmarad a várakozásoktól, ráadásul az első negyedéves számokat felülvizsgálva a JPMorgan 459 millió dollárral, azaz 8,5 százalékkal vágta a januártól márciusig terjedő időszakban elért nettó nyereség értékét.

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója a gyorsjelentésben leszögezi, a CIO részleg értékesítésre szánt 323 milliárd dolláros, durván 2,6 százalékos hozamot mutató eszközállományán június végén 7,9 milliárdos nem realizált nettó nyereséget tartottak nyilván, ezen felül csoportszinten 175 milliárd dollár készpénzállománnyal rendelkeznek, amelynek zöme a világ jegybankjainál parkol betét formájában.

 

A veszteség története

A CIO kereskedési veszteségei miatt indított belső vizsgálat pénteken közölt eredményei szerint az egység 2007-2011 között stabilan átlagosan 2 milliárd dollár nyereséget termelt a banknak, ezért lehetett lazább az ügyletek ellenőrzése. Az idei első negyedévben azonban azt a feladatot kapta, hogy csökkentse a kockázatokkal súlyozott eszközök arányát. Ennek kivitelezésébe viszont a vizsgálat szerint számos hiba csúszott a rossz tervezés és a hibás döntések miatt. A részleg ugyanis a fundamentumok javulásában bízva elkezdte leépíteni a szintetikus származékos eszközökre (jellemzően cds-indexekre) nyitott short pozícióit, miközben részben kockázatosabb eszközökre kiírt indexekben bővítette a longok arányát és egyúttal méretét is, ezt azonban nem jelentették az igazgatóság felé. Sőt, április elején még csupán 250-350 millió dolláros veszteséget valószínűsített az egység, fenntartva, hogy a pozíciók kezelhetők. Április végén a veszteségek elszállásával vette át a hatalmat a CIO fölött a társaság kockázatkezelési egysége, a kockázatszámítási modellek hibáit felfedezve visszatértek egy korábbi verzióhoz, majd elkezdték a hatalmas pozícióállomány leépítését. Ezt követte a CIO teljes vezetőségének lecserélése és a szintetikus származékos eszközök kereskedésére kialakított csoport felszámolása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!