A mutatók között a Dow végül 0,02 százalékkal, a Nasdaq és az S&P 500 index pedig 0,1 százalékkal került előző napi záróértéke után. Korábban úgy tűnt, a Dow akár új idei csúcson is zárhat, azonban a kereskedés végére úgy tűnik az eladók kerültek többségbe.

Közben a dollár erősödött, vagyis továbbra is működik a zöldhasú és a tőzsdék fordított korrelációja.

A szektorok között a pénzügyi is gyengült, miután a Bank of America-Merrill Lynch csökkentette a Goldman Sachsre, Morgan Stanleyre és JP Morganre vonatkozó negyedik negyedéves eredményvárakozásait. Indoklásuk szerinta a bankok november közepétol csökkentették jövedelmezobb, de rizikósabb pozícióikat.

Az energiacégek is hasonlóan teljesítettek. A gyengülés annak ellenére ment végbe, hogy a nyersolajkészletekben jelentős csökkenést várnak a Platts által kérdezett elemzők; igaz, a finomított készletek bővülhettek. Az amerikai petróleum szövetség a piac zárása után ismerteti friss készletadatait, azonban a meghatározóbb kormányzati adat csak szerdán érkezik.

Ráadásul a világ negyedik legnagyobb olajtermelője, Irán a tüntetések miatt geopolitikai kockázatként is a drágulás felé hatott. Mindennek tetejében pedig ráadásul hideg idő is ígérkezik az államokban a következő hetekben, ami ugyancsak a növekvő kereslet - és árak - irányába hatott.

Az olaj jegyzése a nap korábbi szakaszában csökkent, ám később emelkedésbe váltott, és minimális drágulással is zárt a New York-i árutőzsdén.

A fogyasztói hangulattól közvetlenül függő cégek többnyire drágultak, miután délután a Conference Board a fogyasztói bizalom emelkedéséről számolt be, a lakáspiacon pedig havi összevetésben ismét emelkedtek az árak az amerikai nagyvárosokban.

Az iránykeresést és bizonytalankodást azonban remekül illusztrálja e két fenti adat is, hiszen bár fontos területeken folyó további javulásról tanúskodnak, mindkettő elmaradt az elemzői várakozásoktól - ha minimálisan is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!