Az Egis konszolidált árbevétele 32,4 milliárd forint lett, ami 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - derül ki a társaság tőzsdezárás után közzé tett gyorsjelentéséből. A stratégiai piacokon forintban 4 százalékos volt a növekedés, az egyéb piacokon pedig 31 százalékkal emelkedtek az eladások.

Az üzemi nyereség 2,8 milliárd, az adózott eredmény 2,31 milliárd forint lett. A gyenge számokat a törvényi változások magyarázzák, a társaság a korábbi szabályozás szerint igénybe vett és a korábbi jelentésekben szereplő kedvezményeket nem érvényesítheti, így jelentős egyszeri hatás is terheli a júniussal zárult negyedévet. A megemelkedett hazai gyógyszeripari befizetésekhez kapcsolódó és részben egyszeri ráfordítások miatt az üzemi eredmény 27 százalékkal csökkent a bázishoz képest. A korábbi időszakok gyógyszeripari befizetéseiből a tárgynegyedévben ráfordításként elszámolt összegek egyszeri hatása nélkül a negyedéves üzleti eredmény 21 százalékos növekedést mutat - derül ki a társaság gyorsjelentéséből.

Az adózott eredményt is a törvényi változások határozták meg: a gyógyszeripari terhek egyszeri hatása nélkül számított negyedéves adózott eredmény 19 százalékos csökkenést mutat a bázishoz képest, míg ezekkel együtt 55 százalékkal csökkent a nyereség. A társaság csökkenő nyereségességében az erős forint is szerepet játszhatott, a pénzügyi veszteség 400 millió forint volt, az egy évvel korábbihoz képest pedig csaknem kétmilliárd forinttal romlott.

A portfolio.hu konszenzusa szerint az elemzők átlagosan 3,5 milliárd forint üzemi és 2,566 milliárd adózott eredményt vártak. Ezektől az értékektől az üzemi eredmény 20, az adózott pedig tíz százalékkal marad el, ám minden bizonnyal arról van szó, hogy nem minden elemző állította be megfelelően modelljébe a törvényi változások hatásait.

Az Egis a 2010/2011-es üzleti évének most zárult háromnegyedéve során 11,525 miliárd forint adózott eredményt ért el, ami a társaság vezetése szerint jó teljesítmény, de a megemelkedett gyógyszeripari terhek és a negatív pénzügyi eredmény eredőjeként 18 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. A gyógyszeripari terhek egyszeri hatása nélkül számított adózott eredmény 11 százalékos csökkenést mutat.

Az Egis részvényei a BUX 2,5 százalékos esésével szemben 5 százalékkal zuhantak a mai kereskedésben, záróáruk 16910 forint lett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!