Az Ant csoport, amely a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, az Alipay tulajdonosa, júliusban indította el az elsődleges részvénykibocsátási (IPO) folyamatot, amelynek eredményeként egyszerre jelent volna meg a hongkongi tőzsdén, illetve a technológiai vállalatoknak szánt sanghaji elektronikus tőzsdén, a Star Marketen.

A vállalat 37 milliárd dollárt gyűjtött a részvényjegyzési időszakban, amivel minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátását hajtotta volna végre.

Előbb a sanghaji tőzsde jelentette be, hogy felfüggesztette a részvények bevezetését a Star Marketre. Ezt követően az Ant közölte, hogy befagyasztják a folyamatot a hongkongi tőzsdén is.

Mégsem felel meg a követelményeknek

Az Ant közlése szerint úgy tűnik, hogy mégsem felel meg a tőzsdén jegyzett vállalatokra vonatkozó követelményeknek. A vállalat tájékoztatása szerint Sanghajban azt követően döntöttek a felfüggesztésről, hogy az illetékes tőzsdei hatóságok hétfőn megbeszélést tartottak az Ant alapítójával, Jack Mával és a vállalat felsővezetőivel. Ezen a tanácskozáson elhangzott, hogy az Ant online hitelezési ága szigorúbb kormányzati ellenőrzés alá került.

Kínában a minap történtek változások a fintech vállalatok szabályozási környezetén. A kínai hatóságok a hét elején tették közzé az online mikrohitelezésre vonatkozó új szabályokat. A kormánynak egyre kevésbé tetszik, hogy a bankok aktívan használnak mikrohitelezőket vagy olyan külső technológiai platformokat, mint az Ant, fogyasztási hitelek kihelyezésére, miközben növekszik a csődök száma és a romlik az eszközök minősége egy járvány sújtotta gazdaságban.

Jack Ma október végén idejétmúltnak nevezte a kínai pénzügyi szabályozást, amelyet nem igazán tudnak betartani a pénzügyi innovációs technológiák alkalmazására törekvő vállalatok.

A világ legértékesebb startupja

Az Alipayt üzemeltető Ant csoport - amely Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba leányvállalata - a világ legértékesebb technológiai startupjai közé tartozik. Az Ant értékét 2018-ban mintegy 150 milliárd dollárra becsülték tőkevonzási képessége alapján.

Az Economic Daily című, állami hátterű kínai újság úgy kommentálta az esetet, hogy az Ant elsődleges részvénykibocsátásának felfüggesztésével a szabályozó hatóságok megmutatták, hogy elkötelezettek a befektetők érdekeinek megvédése mellett. A lap szerint az Ant számára pedig az a legfontosabb, hogy végrehajtsa a szükséges "kiigazításokat".

Alex Sirakov, a Kapronasia nevű, az ázsiai pénzügyi szolgáltatások elemzésére szakosodott, független tanácsadó vállalat vezető elemzője viszont úgy véli, hogy az Ant "talán saját nagyságának és sikerének áldozatává vált". Sirakov úgy gondolja, hogy az IPO felfüggesztése egy politikai üzenet, amely mindenkit emlékeztet arra, hogy a kínai "egy erősen szabályozott gazdaság".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!