13:23

Utolsó napirendi pont, sajátrészvény vásárlásra kérnek felhatalmazást. Újra 56 millió darabra kérnek, ami a részvények darabszámának 20 százaléka. A tavalyi meghatalmazás október 24.-én lejár, a mostani 2011 október 31-ig szól, ha megszavazzák a részvényesek. A részvényesek hozzászólás nélkül megszavazták ezt a határozatot is. A közgyűlés véget ért. Ezután Csányi Sándor sajtótájékoztatót tart, amiről szintén tudósítunk.

13:08

Kevésbé érdekes napirendek jönnek. Az fb ügyrendjének módosítása, a könyvizsgáló megválasztása, illetve az igazgatóság és az fb díjazásának a megállapítása.  Ezeken a napirendeken gyorsan túlléptek, és megszavazták azokat.


12:35

Bencsik László, vezérigazgató-helyettes beszél a 2010-es tervekről: az OTP-t érintő régióban az országok gyorsan reagáltak a fizetési mérleg egyenlegek felborulására. Ez rendkívül erős gazdasági visszaesés követte, így W történt a régióban. Alacsony költségvetési hiánnyal párosul mindez (sajnos Magyarország kilóg a sorból.). Így a régió adottságai az OTP szerint nagyon jók.

Bulgária: Lassabb kilábalás várható a recesszióból.
Oroszország: tavaly nár óta kikerült a válságból az OTP szerint, nagyon optimisták az országgal kapcsolatban.
Ukrajna: recesszió itt volt a legnagyobb, tavaly elindult a növekedés. Itt is optimisták, az idén drámai változás nem lesz, de a jövő év második felétől, és 2012-től nagyon dinamukus növekedést várnak.
Horvátország: tavaly jól teljesített, jól állta a válságot, az idei év nehezebb lesz, kicsit késve érkezett meg a válság.
Szlovákia: Itt volt a legkisebb a válság hatása, és máris dinamukis növekedés indult meg.
Montenegró: a legkevésbé előrejelezhető, az ország mérete miatt, adottságai kiválóak így remélhetőleg gyorsan visszatérnek a befektetők.
Románia: itt hazánknál gyorsabb növekedést vár az OTP, ezért ebben az országban is nagyon optimisták.

Három országban jöhet  tehát kiugró növekedés, orosz, ukrán, román, alacsonyabb növekedés itthon és Bulgáriában lehet. 

(Az újságírói szobából kicsit nehezen követhető a szavazások eredménye, de korábban már megszavazaták a tavalyi évi beszámolót, és elfogadták, hogy nem fizet osztalékot a bank, így ezt ezért nem írtuk le eddig a tudósításunkban. )

Konkrét számokat az óriásira duzzadt kockázati költségek miatt nem csinált a bank, a korábbi 50-60 milliárd forintról 250 milliárdra - mondta beszédének zárásaként Bencsik.

12:14

A megbízhatóságról, a javadalamzásról beszélnek, amelyet már tavaly is részletesen ismertettek, és a bank honlapján is megtalálható. Egy kisrészvényes azt kérdezi a tavalyi szavazás alapján meddig dönt egy bizottság a vezetők javadalmazásáról, vagyis erről a közgyűlés mikor dönthet újra, mert szerinte ennek közgyűlési döntésnek kell lennie. Csányi válaszol: téved soha nem volt közgyűlási hatáskör a vezetők javadalmazása, a közgyűlés az igazgatóság tiszteletdíjárról dönt. A javadalmazások meghatározására azért is hoztak létre bizottságot, ne a menedzsment maga határozza meg a bérét.



12:08

Az elektronikus szavazásra váltást elfogadták a részvényesek, nem fogadták el viszont a szigorítást a szavazási korlátozások fényében - jelentették be hivatalosan, ahogyan arra Csányi már a beszéde elején utalt.

11:25

Csányi Sándor elmondja nem szavazták meg megint a részvényesek a szavazati korlát elfogadását. (Hivatalosan ezt még nem jelentették be.) Ezzel egy ellenséges kivásárlást akartak megakadályozni, aminek azonban jelét sem látják, Csányi jelezte, az idén már nem, de jövőre ismét megprobálják ezt elérni.

A tavalyi évről elmondta: a bank tavaly minden negyedévben nyereséges volt, és bár csökkent az eredmény kevés bank bűszkélkedhet az OTP-hez hasonló eredménnyel. Egy életre le kell számolni, hogy az olcsó külső forrásokra támaszkodjon a bank, ezért a betétekre kell támaszkodni. Az OTP likviditása nagyon jó volt, és a magyar kormány által adott hitelt sem az OTP kezdeményezte - hangsúlyozta Csányi. A Tier-1 mutató a törvényi 4 százalék helyett 13,8 százalék volt a tavalyi év végén - tette hozzá az OTP első embere.
Mindezt úgy tudták biztosítani, hogy nem kellett tőkeemelést végrehajtaniuk. Csányi elmondta az OTP az S&P szerint is a legjobban tőkésített bank, így csupa A minősítású bankkal van egy sorban, így reméli, hogy ezt a hitelminősítők is észreveszik lassan, és javítanak az OTP besorolásán, olcsóbb forrást lehetővé téve a banknak. 

Az EBRD segítségként adott hitelével kapcsolatban elmondta, arra az OTP-nek semmi szüksége nem volt, nem is hívta le a bank. Ennek ellenére pár százmilliós veszteséget szenvedtek el az aláírás miatt, plusz az előírt részvényátadásn is bukott az OTP 4-5 milliárd forintot. (Az árfolyam emelkedésen nyerhette volna meg ezt a bank, ha a tulajdonában maradnak a részvények.) Méltatlan volt ez a bánásmód az EBRD-től Csányi szerint, aki azt is elmondta, ha legközelebb valaki segíteni akar inkább becsapják előtte az ajtót.

Osztalékot nem javasolnak a részvényeseknek - mondta Csányi, aki szerint most elsősorban az árfolyam a kérdés a részvényesek számára. Ráadásul még nem is lehet tudni, hogy vége van-e a válságnak, jó példa erre a görög, portugál, spanyol helyzet. Ráadásul az OTP néhány országban küszködik az üzemmérettel, ezért terveznek bankvásárlást, amire tartalékolni kell. Amennyiben ezek az indokok elmúlnak, akkor lesz ismét osztalék, sőt 3-5 éves tervvel állnak majd elő. Csányi reméli az év végén már tisztábban látnak, így jövőre már lehet osztalékjavaslat.

Ukrajna: Csányi végig bízott az országban, és ebben a negyedévben már nyereséget vár a banktól. Tegnap kapott egy nagy banktól telefonhívást, hogy megvennék az OTP ukrán leányát, de az nem eladó - mondta Csányi. Ez ugyanaz a nagybank volt, akinek 2008-ban felajánlotta  eladásra az ukrán leányt, de azt akkor nem vették meg.

A legfrissebb kedvező fejlemény, hogy az orosz leány kihasználva a gazdasági helyzetet, 30 százalékkal növelte értékesítő ügynökei számát, így sokat emelkedett a kihelyezett áruhitel, aminek hatására a második legnagyobb szereplők lettek, magas eredménnyel.

Csányi befejezte beszédét azzal, hogy neki is fáj, hogy nem fizetnek osztalékot, de bankvezetőként nem tehet mást. Nagy tapsot kapott a beszéde után.



11:10

Az OTP is haladna a korral az alapszabály módosításával az igazgatóság azt szeretné elérni, hogy ne papír alapon, hanem gépi szavazással lehessen a közgyűlésen a határozatotkat elfogadni. A közgyűlés elején mindjárt megszavaztatják a részvényeseket arról is, hogy a szavazati korlát 25 százalékról 10 százalékra csökkenjen. Ezt tavaly nem sikerült elfogadtatni a részvényesekkel. Ehhez háromnegyedes többségre lesz szükség, a szavazás elég lassan halad a papírok összeszámolása miatt. 




A 11 órára meghírdetett közgyűlésen már a részvényesek 47,19 százaléka jelent meg, a közgyűlés ettől függetlenül mindenképpen határozatképes. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!