Alig fejezte be Mario Draghi az ECB elnöke múlt hét csütörtökön sajtótájékoztatóját, amelyen az európai jegybank kamatcsökkentéséről, illetve az eszközvásárlási program összegének növeléséről és kiterjesztéséről tájékoztatott, a Deutsche Telekom székházában a vezetők már emelték is a telefont.

Elhangzott ugyanis, hogy az év későbbi részében az ECB akár vállalati kötvényeket is vásárolhat, a német cégnél erre válaszul elkezdték megszervezni 2013 óta az első euróban denominált vállalati kötvényeik kibocsátását - írja a Wall Street Journal.

Hétfő délutánra a német távközlési cégnek már sikerült 4,5 milliárd euró értékben eladnia kötvényeit, úgy, hogy az alacsony hozamok ellenére a befektetők összesen 18 milliárd eurónyi kötvényt is megvásároltak volna.

Az állóvizet kavarta fel

Ma reggelre már rekord is született, az Anheuser-Busch InBev söripari óriáscég tegnap ugyanis 13,25 milliárd dollár értékben tudott kötvényt kibocsátani, a lap szerint ez a történelem eddigi legnagyobb euróban denominált vállalati kötvénykibocsátása.

Az ECB bejelentése a vállalati kötvények vásárlásáról láthatóan felrázta a kötvénypiacot, annak ellenére, hogy a pontos részleteket egyelőre nem közölték. A nyilatkozó szakértők szerint a befektetők fantáziáját megmozgatta a lehetőség, hogy hamarosan egy hatalmas tételben vásárló új vevő érkezik a piacra.

Az év eleje óta ez európai vállalati kötvénypiac eléggé lefagyott állapotban volt, nem kis részben az amerikai kötvénypiacon korábban végigsöprő eladási hullám miatt is. Míg tavaly március közepéig az euróban denominált vállalati kötvénykibocsátások értéke meghaladta a 100 milliárd eurót, addig idén ez az összeg a lap szerint csak 53,55 milliárd eurót tett ki. Az ECB bejelentése azonban beindította a kibocsátásokat, kedden már a Royal Bank of Scotland, a ThyssenKrupp, s a Banco Santander is eurokötvény kibocsátást jelentett be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!