A rekord alacsony szinten stagnáló kamatlábak és a szigorodó szabályozási környezet egyaránt sújthatja a globális pénzpiaci alapokat, amelyek jövőre akár a kezelésük alatt álló több ezer milliárd dolláros vagyon harmadáról is kénytelenek lehetnek lemondani - írja a Financial Times.

A készülő európai és amerikai szabályozás szerint a pénzpiaci alapoknak le kellene mondaniuk jelenleg alkalmazott fix árazásos modelljükről, s helyette egy, a kezelés alatt álló vagyon nettó nagyságához alkalmazkodó struktúrára kellene áttérniük. A pénzpiaci alapok ugyanis külföldön jellemzően egységenként egy dollárban, euróban, vagy fontban számolnak el a befektetőikkel. Ez a befektetési részvényekre (magyarul befektetési jegyekre) nézve nem minden esetben tükrözi az aktuális nettó eszközértéket, ami minimálisan fluktuálhat e körül az érték körül (ezt nevezik shadow, azaz árnyék értéknek).

Az iparág számos megszólalója szerint a pénzpiaci alapok közül számosnak problémát jelenthet majd az átállás, leginkább az alapba be- és kiáramló tőke kezelésekor. Ez a Moody's egyik szakértője szerint azt eredményezheti, hogy a tőke 30 százaléka is távozhat az ilyen konstrukciókból, főleg a kis és közepes méretű alapok esetében.

Ez különösen rossz időszakban érheti az iparágak, hiszen a rekord alacsony európai, amerikai és japán kamatok mellett már amúgy is nehézkessé vált a működési költségek kitermelése. A nullához közeli kamatszintek mellett ugyanis azok az eszközök, amelyekbe eddig fektettek - nagy biztonságú, rövid lejáratú hitelpapírok, rendkívül  magas likviditással -  nem hoztak annyit, hogy az alapok költségeinek ráterhelése után is maradjon hozam a befektetőknek.

Pénzpiaci alapokban HSBC becslése szerint jelenleg mintegy 2,7 ezer milliárd dollárnyi tőke parkol az Egyesült Államokban, ez már jelentős csökkenést jelez a 2009-es 4 ezer milliárd dollárhoz képest.

Hogy biztosítsák az alapok kellő likviditását, a javasolt európai szabályozás szerint ráadásul az alapoknak 3 százaléknyi készpénzt kell tartaniuk, ami szintén nem termel hozamot. Az Egyesült Államokban viszont az alapból való pénzkivételt korlátoznák bizonyos ideig, hogy ne legyen probléma a likviditással. Bár mindkét kezdeményezés elvileg üdvözlendő, de mindkettő a befektetési forma további népszerűség vesztéséhez vezet.

A pénzpiaci alapok eszközeinek zsugorodása ugyanakkor az iparágon túlmutató problémákat is okozhat. Számos bank és pénzintézmény biztosítja rövidtávú likviditását ilyen típusú alapokon keresztül, de nem csak a pénzügyi szektor, hanem a reálszféra is használja ezeket a forrásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!