A Napi Gazdaság cikke

Az elmúlt két hétben a BUX kilépett a január 15-én indult csökkenő trend alól, majd az elhagyott trend sorozatos visszatesztelése után az augusztusban indult korábbi emelkedés alsó széléig haladt, ahol azonban - a tegnapi zárás alapján -, úgy tűnik, ismét elakadt. Amennyiben sikerül visszajutnia a trendbe, azt követően is számos ellenállással találkozna az emelkedés.

A mozgás célja a tavaly márciustól számított csúcs lehet 23 000 pontnál, az említett ellenállások pedig 22 098 és 22 460 közelében helyezkednek el, ezek közül utóbbi a január 21-i és 22-i kereskedési napokat jelző gyertyák között hagyott rés. Jelenleg azonban nem érezni a piacban akkora erőt, hogy az index a rést érdemben meghaladja.

Ha a BUX már a trendvonaltól - azaz a tegnapi szint közeléből - ismét lefelé indul, akkor a 20 300 pont közelében lévő támasz ismételt teszteléséig csak 20 600-nál akadhat meg a csökkenés. Ebben az esetben egy tavaly november óta formálódó, többszörös vállakkal rendelkező "fej és vállak" formáció kialakulása fejeződik be, ebből pedig a nyakvonalhoz képest még egy 2700 pontnyi további csökkenéssel kell számolnunk.

A Mol árfolyama az utolsó két napban szintén elhagyta a január 12-én indult csökkenő trendet, és a tavaly márciusban indult emelkedő trendcsatorna alsó szélénél a vevői érdeklődés hatására ismét emelkedni kezdett. A további emelkedés feltétele, hogy az árfolyam 17 780 forint feletti zárásokat produkáljon. Ebben az esetben a kurzus 18 670, majd 19 300 forint közelébe emelkedhet. A papír 17 260 alatti zárásokkal jelzi, hogy ismét elhagyta a közel egy éve tartó emelkedés trendjét, és ez 17 000 alatti zárásokkal nyer megerősítést. Ekkor az esés legközelebbi és talán legerősebb támasza 16 450 forint közelében van.

Az OTP árfolyama az utóbbi három nap résekkel tarkított emelkedése során szintén kibújt a január 15-én indult csökkenő trend alól. Az emelkedés folytatódásához arra van szükség, hogy az 5750 közelében húzódó rés feletti zárásokat produkáljon. Ezt követően még 5900-nál és 6150 forint környékén kell ellenállásokat leküzdenie, hogy elérhesse a 6200-as, tavaly március óta számított csúcsot. Amennyiben nem sikerül meghaladni az 5750-es szintet, akkor a kialakult kettős csúcs csökkenést jelez előre.


Ennek folyamán a múlt hét csütörtökön frissen alapított emelkedő trend 5400 alatti zárásoknál szakad meg, ekkor az 5200-as támasz tesztelése következik, amely a BUX-hoz hasonlóan egy többszörös "fej és vállak" formáció nyakvonalát alkotja. A nyakvonal sérülése a formációból számítva újabb 1000 pontos csökkenést vetít előre. Mivel a helyzet értékelésénél egy "emelkedő éket" is figyelembe kell venni, a jelenlegi kép a további emelkedésnek csak egy árnyalattal ad nagyobb valószínűséget.

A Richter árfolyama csökkenő trendben mozog, ezen belül ismét a 40 500 forint közelében húzódó támasz fölé emelkedett, majd immár negyedik alkalommal megközelítette a trendcsatorna felső szélét. A trend elhagyását 41 500 feletti zárások jelzik, egyértelmű trendfordulás 42 000 forint után következik. Ebben az esetben az emelkedés elsődleges célja a

43 000 forintos szint, a másodlagos pedig a 44 000-es lehet. Ha a kitörés elmarad, és a kurzus ismét 40 500 forint alá süllyed, akkor arra kell számítanunk, hogy az árfolyam a 39 500-39 000 közelében lévő támaszt fogja ismét tesztelni. Ezzel egy időben megközelíti a trendcsatorna alsó szélét is.

Háda Bálint
Quaestor-csoport

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!