Emelkedett a Daimler nyeresége - mégis esik az árfolyam

Emelkedett a Daimler árbevétele és nyeresége is a harmadik negyedévben, mivel a a teherjárművek iránti kereslet gyengülését ellensúlyozta a személygépkocsi-eladások növekedése.
MTI-Eco, 2016. október 21. péntek, 12:01
Fotó: Napi.hu

A német autóipari konszern pénteken közölte, hogy bevételei éves összevetésben 4 százalékkal 38 milliárd 276 millió euróra emelkedtek. A negyedéves profit 13 százalékkal 2 milliárd 726 millió euróra ugrott, míg a szakértők által inkább figyelemmel követett, kamat és adófizetés előtt eredmény (EBIT) 10 százalékkal, 4 milliárd 37 millió euróra növekedett.

A Daimler 5 százalékkal több járművet, szám szerint 754 130-at, értékesített július-szeptemberben. Ezen belül a Mercedes-Benz személyautóiból 11 százalékkal, furgonjaiból pedig 13 százalékkal több kelt el, de a tehergépkocsikból 24 százalékkal, a buszokból pedig 17 százalékkal fogyott kevesebb. A személyautók közül főleg az új E-osztályú szedánok és a sportkocsik iránt nőtt a kereslet.

Az év első kilenc hónapjában a tavalyi bázishoz képest az eladott járművek száma 6 százalékkal közel 2,2 millióra emelkedett, a bevételek pedig 3 százalékkal több mint 112,2 milliárd euróra nőttek. A nyereség viszont 4 százalékkal 6,5 milliárd euróra, a kamat és adófizetés előtt eredmény pedig 8 százalékkal 9,4 milliárd euróra süllyedt. Az egy részvényre jutó nyereség a harmadik negyedévben 9 százalékkal 2,43 euróra emelkedett, de az év első kilenc hónapjában csökkent, 4 százalékkal 5,96 euróra.

Kedvezőtlen hír, hogy a stuttgarti székhelyű cég rontott éves előrejelzésén, így a korábban várt enyhe növekedés helyett immár bevételeinek stagnálására számít.  Az adatok közzétételét követően tovább gyengült a Daimler árfolyama a frankfurti tőzsdén, dél körül 2,59 százalékos mínuszban, 64,29 eurós árfolyamon forgott.

Magyarországon 2012-ben kezdett termelni a Mercedes-Benz kecskeméti gyára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK