Terv alatti értékesítés a 15 éves kötvénynél következett be. Az aukciós átlaghozamok a tegnapi másodpiaci referenciahozamoknál 1-2 bázisponttal, míg a legutolsó hasonló futamidejű kibocsátásokhoz képest 12-27 bázisponttal lettek magasabbak.

A 3 éves államkötvény (2014/D) aukcióján a meghirdetett 20 milliárd forintnyi mennyiségre összesen 53,3 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyből az ÁKK 20 milliárd forintnyit fogadott el. A két és félszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 6,65 százalék és 6,71 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 6,7 százalékos lett. Ez megegyezik a tegnapi 3 éves másodpiaci referenciahozammal, de 12 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti legutóbbi hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamánál.

Az 5 éves kötvény aukcióján (2017/A) a 15 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 38,4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyből a kibocsátó szintén a meghirdetett mennyiséget fogadta el. A szintén két és félszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 7 és 7,13 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 7,11 százalékos lett. Ez 2 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 5 éves referenciahozamnál és 16 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamát.

A valójában 17 éves hátralévő futamidejű (2028/A) államkötvény aukcióján a 10 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre mindössze 12,4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet látva a kibocsátó 8 milliárd forintra csökkentette az elfogadott ajánlatok mennyiségét. Az elfogadott ajánlatok hozama 7,28-7,32 százalék közötti, amelyek mellett az átlaghozam 7,31 százalékos lett. Ez 1 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 15 éves referenciahozamnál és 27 bázisponttal haladja meg a legutolsó, április 21-én tartott 15 évesnek nevezett kibocsátás átlaghozamát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!