Emelt osztalék és rekord profit a svájci gyógyszeróriásnál

Novartis adózott eredménye 1,5 milliárd dollár volt tavaly a negyedik negyedévben, ami 62 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
NAPI Online, 2009. január 28. szerda, 09:46
Fotó:

A rekord eredménynek számító profitot annak ellenére sikerült elérni, hogy a 2008-as utolsó negyedévet szabadalmak lejárta és átszervezési költségek terhelték, a környezetvédelmi kötelezettségek miatt.

A dollár ingadozása nem segítette a forgalmat: a bevétel a folytatódó tevékenységekből 1 százalékkal 10,8 milliárd dollárra emelkedett ami 8 százalékos emelkedést jelentett, és elmaradt az elemzői várakozásoktól. Ezzel a tavalyi egész évben a Novartis adózott eredménye 8,2 milliárd dollár lett 25 százalékkal több a 2007-es profitnál. A bevétel 9 százalékkal 41,459 milliárd dollárra nőtt . Oltóanyagokból több mint 20 százalékkal nőtt a bevétel. A beszámolóban ismét a gyógyszerrészleg javuló teljesítményével és az oltóanyaggyártásban és a diagnosztikában elért piaci terjeszkedéssel magyarázták a növekedést.

A sikerre tekintettel 25 százalékkal növeli az osztalékot a Novartis, részvényenként 2 svájci frankra a 2007-es 1,60 frankról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK