Ennyi pénzhez kéne jutni a tőzsdén

Magyarországon sajnos nincsenek meg a megfelelő technikai feltételei annak, hogy tömegesen sikerrel tudjanak tőkét bevonni a kisebb vagy közepes cégek - mondta Kassai Ákos, az RFV vezérigazgatója, a Budapesti Értéktőzsde, Tisztán Tőzsde elnevezésű konferenciáján.
NAPI, 2010. szeptember 24. péntek, 10:25
Fotó:

Az ország méretét figyelembe véve ugyanis már 2-3 millió euró értékű forrásbevonáshoz is jó lenne, ha a tőzsdén keresztül is hozzá lehetne jutni. Igaz ez a szervezők számára nem jelent akkor bevételt, de egy 10 millió országban ennek működnie kellene - tette hozzá a cégvezető.

Az RFV vezérigazgatója beszélt arról is, hogy az első évek nagyon nehezek minden vállalat életében, amennyiben azonban ezt túlélte, akkor a növekedési szakaszban lesz egyre több forrásra szűkség, hogy a korábbi álmokat megvalósíthassák. A forrásbevonásnál gyakorlatilag életformáról is döntünk - hangsúlyozta a vezérigazgató. Stratégiai befektetőnél ugyanis el kell fogadni az alkalmazotti létet, a privát tőke esetében pedig a többségi tulajdont kell átadni.

A tőzsdei forrásbevonásnál mindez megmarad, de itt viszont szükség van elsősorban a transzparenciára,és világos stratégiára, ugyanakkor megmarad a maximális szabadság. A pénzügyi előny is ebben az esetben a legnagyobb, de ez csak hosszabb távon érvényesül. Ugyanakkor a stratégiai befektetőnél azonnal pénzhez jutunk, míg a privát tőkénél 4-5 éves időtávban lehet gondolkozni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lpollo, 2010.09.24 11:29

Jelenleg a hozzáadott érték alapján mérve adózási csúcs van a középvállalatoknál, ezért adótrükköket vetnek be és képtelenek elviselni a tőzsdei transzparenciát. Lengyelországban évi 100 új tőzsdei cég van, nálunk jó ha 1-2. Amiről Kassai beszél, az a kockázati tőkebevonás; valódi kisbefektetők esetén ilyen életforma váltásra nincs szükség. Ehhez azonban a középvállalatok túladóztatását - a multik nagyobb adóztatásával - meg kellene szüntetni, hogy adócsalás nélkül is élhessenek.
Polló László
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.24 10:50

Persze, hisz a Béten szereplő részvényeket egy külföldi csak nagyon macerásan tudja lekereskedni, komolyabb platformokon el sem lehet érni a bétet + állandóan be van zárva amikor megy a piac ( usa) stb... stb... most a 4 nagy papirért ki fog előfizetni meg egy brókercéget keresni stb... Ha a befektetők nem tudják könnyen elérni a papirokat akkor elfelejtik aztán csak mi magyarok nyammogunk a kisebb papirokkal...az csak a minimum lenne, hogy ingyen élőár van és a Bét állami tulajdonu cég aminek a szerepe, hogy befektetőket keressen azt ott megjelenő cégeknek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html