Ennyi pénzzel támogatták ma az államot

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 61,5 milliárd forintért - meghirdetett mennyiségnél 1,5 milliárd forinttal nagyobb összegben - értékesített 3, 5 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 1. csütörtök, 13:07
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK 25 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 25 milliárd forintért 5 éves, valamint 10 milliárd forintért 15 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 40,80 milliárd forint ajánlatából 25 milliárd forintot fogadott el az ÁKK az előző aukción kialakultnál 39 bázisponttal magasabb, 0,86 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 0,56 százalékos referenciahozam alakult ki - írja az MTI.

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 43,25 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel 30 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 35 bázisponttal magasabb, 1,34 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,24 százalék volt.

A 15 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 10 milliárd forintból, csökkentett értékesítéssel, 6,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,43 százalék volt, 63 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Szerdán a 15 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 2,73 százalék volt.

A csütörtökön értékesített 2038/A 15 éves kötvények esetében a másodpiaci referenciahozam és az aukciós átlaghozam közti különbség azért lehetett jelentős, mert a 2038. októberi lejárati idejét figyelembe véve a piac gyakorlatilag 20 éves kötvényként kezelte a papírt. (Magyarország a rossz példa a lengyeleknél.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK