Az OTP évről évre bőkezűen jutalmazza az igazgatóság tagjait, főleg a részvényjuttatás miatt vonzó ez a pozíció. A bank javadalmazási nyilatkozata szerint Csányi Sándor az igazgatóság elnökeként bruttó 9,6 millió forintot kapott 2013-ban, április végéig havi 780 ezer forint volt a juttatása, majd azt májustól 810 ezerre emelték - írja a Napi Gazdaság. Az igazán vonzó azonban Csányi pozíciójában az, hogy a pénzbeli juttatás mellé havi ezer darab OTP-részvényt kap, ami a jelenlegi árfolyamon több mint 4,5 millió forintot ér.

Az egyetlen kikötés, hogy a kapott részvények felét mandátumának lejártáig nem adhatja el. A részvényeket egyébként évente egyszer számolják el, a közgyűlést követő 30 napon belül. Az igazgatóság alelnöke, Pongrácz Antal bruttó 9,3 millió forint éves fizetése mellé havi 900 darab részvényt kap az OTP-től, míg a további kilenc igazgatósági tag 8,24 millió forint éves fizetést és 800 darab részvényt kap. Az OTP felügyelőbizottságában nincs részvényjuttatás, cserébe Tolnay Tibor fb-elnök 18,48 millió forint tiszteletdíjat kapott 2013-ban, az alelnök 16 millióval, a tagok pedig 12,32 millióval gazdagodtak.

Ha a részvényjuttatásokat nem számítjuk, a TVK igazgatósága fizet a legjobban, a vegyipari cégnél Mosonyi György elnök 75 ezer eurót (mintegy 22,5 millió forint) vett fel 2013-ban, a tagok pedig 50 ezer euróért végezték munkájukat. A felügyelőbizottságban 18 ezer euró az elnök javadalmazása, míg a tagoké 12 ezer.

A Mol éves jelentése szerint az igazgatóság elnöke és alelnöke 31 250 euró éves fizetést kapott tavaly, míg a tagok 25 ezer euróhoz jutottak. Az igazgatóság tagjai emellett bizonyos számú részvényre jogosultak: az igazgatósági tagoknak 100, az igazgatóság elnökének további 25 részvény jár havonta. A program keretében 2013-ban összesen 13 500 darab részvényt osztott szét az olajtársaság a vezetők között - további részletek itt olvashat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!