A válság után enyhe javulást vár az idén a Mol csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) annak alapján, hogy az alapanyagár és termékár közötti különbség növekedésére lehet számítani a 2011-re várható élénkülő kereslet miatt - válaszolta Olvasó Árpád, a TVK vezérigazgatója az MTI kérdésére.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy 2010 első három negyedévében már jelentős javulást ért el a tiszaújvárosi vegyipari társaság. Tavaly az első kilenc hónapban, az előző év hasonló időszakához viszonyítva 45,1 százalékkal 270,04 milliárd forintra nőtt a nemzetközi számviteli szabvány szerint számolt konszolidált árbevétel. Ugyanakkor az üzemi szintű nyereség 4,36 milliárd forint volt, szemben a 2009 első három negyedévében elkönyvelt 6,22 milliárd forint veszteséggel.

A gazdálkodás éves előzetes adatait a vezérigazgató nem közölheti, lévén a TVK a tőzsdén jegyzett cég. Az már az első kilenc hónap eredményeinek közzétételekor, tavaly november közepén látszott - és a gyorsjelentésben utaltak is rá -, hogy az utolsó negyedévben a petrolkémiai marginok romlásával kénytelenek számolni. Így az utolsó negyedévre a harmadik negyedévivel hasonló szintű értékesítési volumen mellett romló üzemi eredményekkel kalkuláltak várakozásaikban.

Olvasó Árpád felhívta a figyelmet arra, hogy 2010-ben a Közel-Keleten jelentősen bővültek a vegyipari kapacitások. Elsősorban az ázsiai piac kiszolgálására növelték a kapacitást, ezért ez a TVK piacát jelentős mértékben nem szűkíti. A TVK továbbra is Kelet-Közép-Európára koncentrál.

A TVK-ban jelentősebb fejlesztések az idén sem lesznek, a meglévő eszközök biztonságosabb üzemeltetését, az energiafelhasználás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését helyezik előtérbe. Az energiahatékonyság és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése együtt megtérülő beruházás - jegyezte meg Olvasó Árpád. A vezérigazgató szólt arról, hogy a társaság készül a 2013 utáni európai szén-dioxid kvóta rendszer bevezetésére, amikor a kvóta jó részét már vásárolni kell.

Az alapanyag után a vegyipar legnagyobb költségtétele az energia. A vezérigazgató jelezte, hogy nem csak a TVK Erőműben folyó energiatermelés, hanem az olefingyártás során is bocsátanak ki üvegházhatású gázokat. A társaság úgy számol, hogy a hatályos szabályozást figyelembe véve - milliárdos nagyságrendű beruházási csomag eredményeként - a jelenlegi szükséglethez képest - 2013 utánra jelentősen, mintegy harmadával csökkenhet az a szén-dioxid kvóta mennyiség, amelynek megvásárlására kényszerülne a TVK.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!