A londoni FTSE 100 index 0,13 emelkedéssel, 5711 ponton zárt hétfőn, míg a párizsi CAC-40 0,29 százalékot kúszott fel, 4001 pontra, a frankfurti DAX pedig 0,60 százalékkal jött fel 6157 pontra.

A befektetők hangulatán némileg rontott, hogy a  Standard & Poor's közölte: egyelőre fenntartja negatív kilátását az Egyesült Királyság hosszú távú adósságaihoz rendelt tripla A-s besoroláshoz, mivel a kormány nem hozott elég specifikus intézkedéseket a költségvetési hiány csökkentésére.

A Bank of Ireland részvényei 19 százalékot, míg az Allied Irish Banksé 9,1 százalékot estek vissza, miután kiderült, hogy a kormány növelni kívánja részesedését azon bankokban, ahol megnövekedett a rossz hitelek száma.

A Michael Page International, az Egyesült Királyság második legnagyobb munkaerő-közvetítő cégének papírjai 2,1 százalékkal érnek kevesebbet, miután a Royal Bank of Scotland leminősítette a részvényeket.

A BHP Billiton részvényei voltak a legjobban teljesítő bányaipari papírok között, 1,1 százalékos volt az emelkedés, miután nőttek a jegyzés az árupiaci cikkekre. A Rio Tinto papíajai pedig ennél is többel, 1,5 százalékkal kúsztak fel az ólom és a nikkel jegyzés emelkedésének köszönetően.

Jó hír volt a befektetőknek, hogy a gazdasági kilátásokra vonatkozó bizalmi index 1,8 ponttal, a februári 95,9 pontos értékről 97,7-re, közel két éves csúcsra emelkedett márciusban az elemzők várakozását is felülmúlva.

A Vodafone részvényei 2,9 százalékkal drágábban forognak az előző zárásnál, mivel két, az ügylethez közel álló forrás szerint a világ legnagyobb mobilcége és a Verizon folytatják az informális megbeszéléseket egy esetleges összeolvadásról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!