Eladta Soós Csaba az eplényi síközpontot üzemeltető Síaréna Kft.-t. A vásárló az Enefi Nyrt., amelynek Soós az elnöke, és 10,97 százalékos tulajdonrésze is van a társaságban. A vételár 1,6 milliárd forint volt, amit az Enefi részvényekben fizet ki Soós Csabának. A Síaréna Kft. tavaly 515,9 millió forintos árbevétel mellett csaknem 60 millió forintos nyereséget ért el.

Átalakul a cég

Az Enefit a most november 18-án tartott közgyűlés hatalmazta fel arra, hogy megvásárolja a sípályát, amelynek korábban, 2005 és 2008 között már a tulajdonosa volt, akkor még RFV Kft.-nek hívták a céget, és nem volt jelen a tőzsdén. A vételárat az Enefi összesen 650 ezer A sorozatú törzsrészvénnyel, és csaknem 3,35 millió darab H sorozatú átalakítható-osztalékelsőbbségi részvénnyel egyenlíti ki, zártkörű tőkeemelés keretében.

A novemberi közgyűlés arról is határozott, hogy szintén tőkeemelés és részvények kibocsátása révén bekerüljön az Enefibe egy balatonfenyvesi és egy Budapest XIII. kerületi ingatlan, a Random Capital brókercég 9,94 százaléka. Az igazgatóság később további 9,37, illetve 22,47 százalékos pakettet szerezhet a brókercégben.

Sok baj volt az önkormányzatokkal

Lapunk úgy értesült, Soós Csaba fokozatosan kiszállna az Enefiből. A korábban RFV, majd E-Star néven működött társaság úgynevezett ESCO-cégnek számított, energiahatékonysági projekteket szállított önkormányzatok számára, amelyekkel vagyonkezelési szerződéseket kötött. A szépen induló projektek azonban sok esetben Magyarországon és Romániában is azzal végződtek, hogy az önkormányzatok nem fizették ki a céget.

Az Enefi végül 2012-ben csődbe ment, miután nem tudta kifizetni a kötvényeseit. A hitelezőkkel végül megállapodott a cég, de jelenleg zajlanak még perek az egykori önkormányzati megrendelők és az Enefi között.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!