A jegybanki pénznyomdák pontos lefutását senki sem látja, a nemzeti bankok abban érdekeltek, hogy a befektetők ne tudják a programok végét - mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője a cég keddi sajtótájékoztatóján. Utolsóként az ECB csatlakozott a kamatcsökkentéshez, a "devizaleértékelési háborúhoz", amíg ezek a folyamatok fennmaradnak, addig folytatódhat a kötvényhozamok csökkenése a fejlett piacokon.

A részvénypiacok hiába döntenek napról napra új történelmi csúcsokat, historikusan nem lehet extrém alul- vagy túlértékeltségről beszélni, nagyjából visszatértek a piacok a 2007-2008-as szintekhez. Vagyis van tere a további emelkedésnek főleg az amerikai és a német piacokon - hangsúlyozta Kuti Ákos. Szerinte a Fed QE3 programja a kommunikáció ellenére idén még fennmarad, míg Japánban csak most kezdődött a pénznyomtatás.

A magyar gazdasági kilátások kapcsán Szántó András, az Equilor lakossági üzletágának vezetője kiemelte, hogy amíg nincs érdemi gazdasági növekedés és fogyasztás, addig nem beszélhetünk egészséges Magyarországról. Részben a fentiek miatt szerinte egyelőre nem számíthatunk arra, hogy a hitelminősítőknél visszakerülünk a befektetésre ajánlott kategóriába. Lehet, hogy a most kibocsátott hároméves devizakötvények még kifutnak bóvli kategóriásként - fogalmazott.

A jegybank bejelentett növekedési hitel programja kapcsán a szakértő elmondta: összességében működőképesek lehetnek az intézkedések, azonban várhatóan nem lesz komoly pozitív hatásuk mivel a 250 milliárd forintos keretösszeg mindössze a kkv-hitelállomány hét százaléka, ráadásul ehhez is csak az eddig is hitelképes vállalatok juthatnak hozzá. Az igazi cél az lenne, hogy a bankok a forgóeszköz hitel mellett beruházási hiteleket is tudjanak folyósítani, erre lenne szükség a növekedéshez. Szántó András véleménye szerint a magyar kamatcsökkentési trend 4 százalék körül érhet véget, vagy lassulhat le.

Az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása kapcsán az Equilor elemzője kiemelte: a számaink jók, a nagy kérdés az, hogyan alakulnak a jövőbeli várakozások. Szerinte kommunikációs és politikai egyeztetés kérdése lesz, hogy kikerülünk-e az eljárás hatálya alól, alapvetően a kormány kommunikációja nem lett IMF- és EU-barátabb. A szakember szerint ősszel lehet reális esély arra, hogy kikerüljünk az eljárás alól.

Az Equilor egyébként 2013-ban 0,1 százalékos gazdasági növekedésre számít, emellett három százalékos lehet az átlagos infláció, a költségvetési deficit pedig a GDP 2,8 százalékát érheti el. A cég jövőre is 3 százalék alatti hiányt prognosztizál, azonban arra felhívta a figyelmet, hogy a választási év miatt komoly kockázatok mutatkoznak ezen a téren. Szántó András szerint részben az edp-eljárás megszűnése miatt stabilizálódhat a forint az év további részében, azonban 280-285 alá várhatóan nem tud majd bemenni. Vagyis a jelenleginél csak mérsékelten lehet erősebb a magyar deviza.

A hazai részvénypiac az elemzők szerint alulértékelt, főleg az utóbbi hónapokban maradt le a BUX index a csúcsokat döngető nemzetközi piacoktól. Ez az alulértékeltség és a hozaméhség komoly potenciált rejt a piac számára - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az Equilor kedvence továbbra is a Richter, mely szerintük az ősszel visszakerülhet az MSCI-indexekbe, emellett a kutatások is komoly eredményekkel kecsegtetnek. A cég 43 600 forintos célárfolyamot fogalmazott meg a gyógyszerpapírokkal kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!